Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кукери от Драгоданово участваха във фестивала „Песпонеделник“с подкрепата на ГЕРБ-Сливен

04 март 2013 12:44, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 11 години, брой четения: 2665
---

Областната организация на ПП ГЕРБ в Сливен оказа подкрепа за участието на кукерската група от селото на събор в Широка лъка на 2 март. Всяка първа неделя от месец март в архитектурния резерват – село Широка лъка, се провежда ежегоден Кукерски фестивал, наречен „Песпонеделник“. Тази година проявата съвпадна с националния празник на България – 3-ти март. Над 250 кукери гониха злото и огласяха с чанове и тюмбелеци. Най-малкият кукер беше на 5 години, а най-възрастният - на 40.

Домакини бяха Песяците от Широка лъка. В събора се включиха кукери от сливенските села Драгоданово и Трапоклово, Долен – Златоградско, Климент и Васил Левски –Карловско. Имаше гости и от седем държави.

На празника присъства народният представител от ПП ГЕРБ Даниела Дариткова. Организатори на маскарадните игри са читалище „Екзарх Стефан” и кметство Широка лъка.

Кукерите от Драгоданово бяха 37. Те представиха обичая от момента, в който кукерите се събират на мегдана, след като са обиколили всички къщи. Някои от кукерите бяха впрегнати в хомота и с ралото, копралята, крината и житото извършиха символично заораване и засяване. След това направиха ралото и копралята на пирамида, а булката се изправи на нея и благослови всички гости на фестивала : „Както е як и здрав на кукерите джумука, тъй да сте здрави и яки всички тука!...”.

Драгодановските кукери бяха облечени с дебели бели губери с розови нишки, кукерски маски, бели навуща и хлопки. Обредното облекло бе допълнено с джумук (дървен ятаган), голяма тояга, помет, в долния край с прикрепена овча кожа, и кадилницата на попа, в която вместо тамян димят люти чушки. За своето участие те получиха награда за поддържане и предаване на местната традиция „Кукери” и парична сума в размер на 150 лв.

Снимки

---------------------------------------------