Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

60 лв. стават детските надбавки

05 юни 2013 10:31, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 години, брой четения: 1265
Янаки Стоилов

Зам.-председателят на "Коалиция за България" Янаки Стоилов направи предложение вчера надбавките за деца да станат 60 лв. Той представи пред журналисти и останалата част от мерките, които левицата ще отстоява в социалната сфера.

„Предлагаме промени в Закона за семейните помощи за деца, чрез които ще се постигне чувствително увеличаване на размера на тези помощи. Естествено, търсим и възможности и за увеличаване броя на семействата, които ще ги получават. Всичко това обаче ще стане от следващата година, защото трябва да се направят съответните разчети в бюджета”, обясни Стоилов.

„Може да предвидим някакъв процент или дял от минималната работна заплата – да речем една пета или една шеста. Това практически би означавало сумата за едно дете да се увеличи двойно спрямо сегашната.

Стана ясно още, че БСП подготвя и промени в Кодекса за социалното осигуряване, за да се осигури възможност за хората, на които не достигат 1-2 години трудов стаж или възраст, да се пенсионират предсрочно съразмерно на годините, през които са работили. В следващите дни социалистите ще подготвят и Закон за допълнение на Закона за насърчаване на заетостта, за да се даде възможност на младежите, които завършват образованието си, да започнат веднага работа или допълнителна квалификация. Според Стоилов обаче трябва да има стимули за работодателите при наемането на тези млади хора – като поемане на част от средствата за тяхното осигуряване например. „Подготвяме и мерки в областта на селското стопанство. Обмисляме промени в Закона за арендата, за да се определи минимално гарантиран размер на рентата която трябва да получават дребните и средните собственици на земя. Когато има големи арендатори, страните са в очевидно неравностойно положение, така че с подобни регулиращи мерки ние донякъде ще коригираме този проблем”, каза Янаки Стоилов.

Категорична позиция на БСП е да не се допуска увеличаването на цената на електроенергията за гражданите, а хората с ниски доходи да получат по-ефективно подпомагане.

снимка: Монитор