Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Регионален бизнес семинар "Практични стъпки и оперативни програми за работа с Китай" в Сливен

06 юни 2013 10:50,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 910
Китай

Сега е моментът, ако имаме нужда от свежи инвестиции и евтини капитали, да се възползваме от възможностите, които Китай предоставя на България, заяви пред местни предприемачи председателят на Българо-китайската търговско-промишлена камара Виктор Азманов в своята лекция на семинара “Практични стъпки и оперативни програми за работа с Китай”, организиран от БКТПК в партньорство с областната администрация, Българската търговско-промишлена палата и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия /ИАНМСП/. Събитието бе част от поредица семинари, които се провеждат във всички областни центрове на страната, които имат за цел да предоставят на българския бизнес по региони конкретни съвети и полезна информация за улесняване и увеличаване на стокообмена, както и възможностите за промотиране на туризма между България и азиатския икономически гигант.

Търговия, туризъм и селско стопанство са секторите, които привличат китайския интерес, стана ясно от лекциите на семинара. Тези отрасли са включени и в 12-те практични стъпки, които Китай начерта през 2012 г. във връзка с икономиките си отношения със страните от Централна и Източна Европа. Тези насоки обхващат не само големите инфраструктурни проекти и научните изследвания, но и сектори, които пряко взаимодействат с интересите на частния бизнес.

В Ямбол вече има китайска фирма, която се занимава с производство на зеленчуци. Факт е сътрудничеството с българско предприятие от Момчиловци в производството на млечни продукти; в Шанхай вече се предлага кисело мляко, продукт на смесената българо-китайска компания, което е много търсено - това са само част от конкретните примери, които посочи Азманов.

Една от причините българската индустрия да обърне поглед към Китай е достъпните цени и конкурентното качество на оборудването, което азиатският икономически гигант предлага. Втора предпоставка, която е и ключова за България, е цената на капитала, която няма еквивалент. Следвайки 12-те стъпки, китайската ExIm Bank отпуска кредити за страните от Централна и Източна Европа с петгодишен гратисен период и минимална годишна лихва. Не на последно място са и възможностите на необятния китайски пазар.

За съжаление, износът на българска продукция за Китай е все още не дотам използвана възможност, а това е огромен пазар, подчерта в своята лекция и изпълнителният директор на БКТПК Стефан Кинов. Камарата вече има договор с Пекинския център за промоция на международни марки, който може да съдейства на българските производители при реализацията на продукция. Центърът осигурява преференциални цени на митнически складове, участия в изложения, панаири, срещи с дистрибутори, позициониране в магазини, реклама. Това подпомага реално малкия и средния бизнес у нас, който няма как да си позволи бюджетите за навлизане в този пазар, обясни Кинов. Вече е регистриран и стандарт, под чийто сертификат българската продукция може да бъде внасяна в Китай при преференциални условия.

Припомняме, че на 1 юли България ще посрещне представители на 40 големи предприятия от Китай, които имат интерес да осъществяват инвестиционна дейност в сферите на земеделието и телекомуникациите. В средата на юли тук ще бъдат и пет от големите туроператори на източната страна, които на свой ред ще търсят партньори у нас за оформянето на туристически пакети.

Снимки

КитайКитай