Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Преглед на печата – 9 юни

09 юни 2013 14:27, Петър Сяров (Аве Сливен)
Излъчване: Аве Сливен преди 2 години, брой четения: 517
===

БЪЛГАРИЯ - ЕС

Берлин не сочи българи и румънци като "социални туристи", 95 процента от идващите от България и Румъния работят здраво в Германия. Това заявява пред "Труд" германският МВР шеф Ханс-Петер Фридрих. Думите му дойдоха след сдържаната реакция на Еврокомисията, която поиска да се обосноват с числа и факти твърденията на 4 страни, сред които и Германия, за наплив от имигранти, които експлоатират социалните системи на по-богатите държави. Европейската комисия не е склонна да предлага промени в правилата за свободно движение на хора в ЕС заради оплакванията на въпросните четири държави, отсече в петък еврокомисарката по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом.

ОБРАЗОВАНИЕ - ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

Задава се сериозен глад за учители, алармира под глава "Стандарт". 6000 преподаватели ще се пенсионират от края на тази година до 2015-а, подчертава образователният министър Анелия Клисарова. Това е проблем за системата, особено при желанието да се мине на целодневно обучение, категорична е тя. Школата ще закъсат за даскали още догодина. Приоритет на образователния министър ще бъде засилването на учителския профил в университетите. Трябва да има по-голяма държавна поръчка за студентите, които са избрали педагогиката за своя професия. Таксите за тях да са минимални или дори да отпаднат. Бъдещите учители трябва да бъдат стимулирани и с повече стипендии.

Да се върнат лекарите в училищата и детските градини. Това е една от задачите на министъра на образованието проф. Анелия Клисарова. "Един лекар може да отговаря за няколко по-малки и близки едно до друго училища", обяснява тя пред "Монитор". Според нея медицинските лица са много важни не само при случаите на оказване на спешна помощ, но и за профилактиката на децата. "Трябва да има лекар, който да преглежда децата, да им открива гръбначните изкривявания, да им говори как да се хранят и спортуват", казва още Клисарова.

На първа страница "24 часа" цитира тревожна статистика, според която България се нарежда на шесто място в света по пиене. На човек се падат по 12-15 литра чист алкохол годишно. Зависимостта от чашката се увеличава непрекъснато, голяма част от тях остават необхванати от статистиката. Става дума за поне 35 хиляди души. Повечето не си признават, че имат проблем. До терапия стигат едва 1 от 100 българи със зависимост. Другите стават пряка или косвена жертва на страстта си. Лекарите гледат с надежда към нова терапия, която принципно се отличава от досегашните. Тя няма за цел пълно отказване от алкохола, а контролира умерена употреба.

Според челото на "Преса" живата бира подмладява. Пивото е с около 50 процента по-висока антиоксидантна способност от светлото. То подмладява и намалява риска от рак и сърдечни заболявания.

ИКОНОМИКА - ПОЛИТИКА

В почти всяка наша река има злато, анонсира на първа страница "Телеграф". При малко повече късмет и добри умения човек може да си изкара по 2000 лева на месец от добив на благородния метал. Това разказва пред изданието председателят на Асоциацията на златотърсачите Кирил Стаменов. Големите находища са съсредоточени основно в 3 района - Родопи, Странджа и Монтанско.

***

Такса смет може да стане непосилна. Общините са настръхнали срещу предвиденото увеличение от 15 лева за тон на 35 лева за тон догодина. Според тях това ще направи такса смет непосилна за гражданите и те ще спрат да я плащат, посочва "Преса".

***

В интервю за "Преса" основателят на Движение на ощетените от бюрократите Ангел Матушев разказва: "Сега дойдоха три туркини от Кърджали, и трите с един и същ проблем. Имат нотариални актове за жилищата си, но някакви юнаци са направили нотариални актове по обстоятелствена проверка и са им взели къщите. Значи жените хем вече нямат жилища, хем ги карат да плащат данъци за тях, хем трябва да завеждат дела и да се влачат с години с години по съдилищата, за да доказват, че тяхното си е тяхно. Вместо държавата да се намеси и да заведе дела срещу измамниците, да ги вкара в затвора и да се престане с тази практика, която е в цялата страна." По думите на Матушев в държавата има още много ощетени и единствено натискът от страна на хората може да промени системата. Той прогнозира нови протести през есента, ако хората разберат, че гласът им не е чут. "Ако политиците отново забравят, че са във властта не за да обогатяват личното, а да решават проблемите на хората. Ако постовете се раздават, за да може партийният елит да се облагодетелства, а не за да се разрешат задачите пред обществото, народът отново ще излезе на улицата", категоричен е Матушев.

СЪБИТИЯТА ПРЕЗ СЕДМИЦАТА

На първото си заседание в сряда кабинетът "Орешарски" гласува социален пакет за 26.9 млн. лв. Парите ще се набавят след преструктуриране на бюджетите на социалното министерство и на държавното обществено осигуряване. Еднократната помощ за семейства с ниски доходи, чиито деца постъпват в първи клас, ще се увеличи от 150 до 250 лв. и ще достигне до 45 хил. деца. Енергийните помощи също ще се увеличат - с 11.29 на сто, а границата на доходите, под която домакинствата ще имат право да получават подпомагане, се вдига с 15 лв. Обезщетенията за майки за втората година след раждането се увеличава от 1 юли от 240 лв. на 310 лв.

По време на заседанието правителството освободи 19 областни управители, назначени от кабинета "Борисов". На тяхно място временно са назначени техни заместници. Председателят на държавния резерв Станимир Пеев също беше освободен от поста. Кабинетът "Орешарски" определи длъжността да поеме главният секретар на ведомството Емил Колев.

Оставка подаде и целият състав на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/, включително председателят й Евгения Харитонова. По-късно през седмицата стана ясно, че досегашния член на ДКЕВР Анжела Тонева ще застане начело на новия екип.

Със заповед на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев са назначени временно изпълняващи длъжността директор на СДВР и четирима ръководители на областни дирекции на полицията в страната. Ръководството на столичната дирекция поема комисар Ивайло Спиридонов. Шеф на ОДМВР-Видин - комисар Константин Джунински, на ОДМВР-Монтана - ст. инспектор Иван Георгиев, на ОДМВР-Плевен - гл. инспектор Денислав Маринов, на ОДМВР-Търговище - комисар Георги Николов.

В днешния си брой "Труд" допълва: Дипломатите Любомир Кючуков, Тодор Чуров и Росен Руфев са новите имена, които ще станат част от екипа в Министерството на външните работи. Кючуков и Чуров ще бъдат заместници на министър Кристиан Вигенин, а Руфев най-вероятно ще поеме поста началник на кабинета му.

***

Бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се отказа от депутатския си имунитет в сряда, след като прокуратурата поиска разрешение от парламента срещу него да започне наказателно производство. Той ще отговаря за бездействие, заради което е извършено престъпление. Разследването е във връзка със сигнала, подаден от Сергей Станишев, за незаконно подслушване на политици и бизнесмени. Възможното наказание е до осем години затвор. Цветанов твърди, че е невинен. Прокуратурата ще го обвини до три дни след като бъде официално призован.

"Повечето министри подозирахме и знаехме, че сме следени и подслушвани. Нямахме обаче смелостта да кажем публично. Беше ни страх, но не че ще изгубим министерския пост, а от това, че Цветан Цветанов имаше цялата власт на тази машина, която може да те смачка за минути." Това разкри сензационно бившият земеделски министър в кабинета "Борисов" Мирослав Найденов в ексклузивно интервю по Нова тв вчера, пише на първа страница днес "Монитор". В друга статия ежедневникът допълва: Скандалите с незаконните подслушвания станаха тема и на изпита по журналистика в Софийския университет, който се проведе вчера. На абитуриентите им се падна темата "Ало, ало...".

***

Парламентарна анкетна комисия, оглавявана от "Атака", проверява полетите на правителствения "Авиоотряд 28" в миналия мандат. Пламен Орешарски обяви, че от 2009 г. до 2011 г. разходите за 309 полета били близо 3 млн. лв. До май 2013 г. пък кабинетът е дал 1.6 млн. лв. за свои заявки. Заради проблем с документацията по-късно ще се разбере кой друг освен кабинета е използвал авиоотряда. Премиерът каза, че няма унищожена документация, както се твърдеше преди това, но е необходимо тя да се приведе в ред, за да се направи необходимият анализ. Министърът на отбраната каза, че летален час струва около 4800 лв.

БТА

 
You need to install, upgrade or enable your Flash Player