Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В Областна администрация се проведе кръгла маса на тема “Профилактика и лечение на рак на гърдата”

28 септември 2009 20:06,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 1167
Откриване на дискусия

На 28.09.2009 г. от 12:00 часа в Областна администрация се проведе кръгла маса на тема “Профилактика и лечение на рак на гърдата”.

Инициативата беше на областния управител г-н Марин Кавръков, общинската администрация и сдружение “Онкологично болни и приятели” Сливен.

В дискусията взеха участие и зам. областния управител г-н Пейчо Пейчев, управители на лечебни заведения от Сливен, общо практикуващи лекари, представители на пациентската организация.

Констатирано бе, че се наблюдава ръст на онкологичните заболявания и в частност рака на гърдата. Всеки 5-ти от онкоболните е с такава диагноза. През 2008 год. В България са починали 494 жени, от които 38 са от Сливен.

Сдружението на онкоболните в гр. Сливен което има 167 члена, благодари на г-жа Петя Руменова председател на дружеството „Майчина длъжност” за предоставеното помещение, на областния управител на Сливен за помощта при организиране на национален форум за психо подкрепа на онкоболните и на фирма „Дорис” за безплатното извозване на болни до гр. Стара Загора.

Тази година в Сливен няма лекар, който да сключи договор със Здравната каса за провеждане на профилактични прегледи.

На срещата бяха изказани редица становища и предложения, както за профилактиката, така и за лечение на онкоболните в област Сливен.

Договорено бе пациентските организации и здравните работници от област Сливен съвместно с областния управител да обединят усилията си за разкриване на онкодиспансер или онко - кабинет в Сливен.

Договорено бе също така, да се организира работна среща в Областна администрация Сливен, на която да се разискат въпросите свързани с лечението и да се предприемат конкретни действия в тази насока.

Областната администрация в лицето на областния управител г-н Марин Кавръков и зам. областния управител г-н Пейчо Пейчев поеха ангажимента да съдействат с ресурсите, с които разполагат за решаване на съществуващите проблеми и създаване на условия за по мащабна ранна профилактика на онкологичните заболявания, и организиране лечението на онкоболните в гр. Сливен, използвайки базата на местните здравни заведения и потенциала на медицинския персонал.

Снимки

Дискусия