Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

МЗХ публикува за обществено обсъждане Наредба №2

25 февруари 2014 10:05,
Излъчване: Област Сливен преди 10 години, брой четения: 920
Снимка 1

Открит е и електронен адрес за приемане на коментари по наредбите по Кампания 2014 г.

 

На 14 февруари 2014 г. МЗХ публикува на интернет страницата си Проект на Наредба за изменение на Наредба № 2 от 21 февруари 2011 г. за специалните изисквания за участие в одобрените схеми за национални доплащания и за специфично подпомагане. С това се слага началото на обществено обсъждане за реда и начина на подпомагане на земеделските производители на площ през 2014 г. Всички заинтересовани земеделски производители, асоциации и браншови организации имат възможност да дадат своите предложения по новостите в директните плащания за следващия програмен период. Новите моменти са структурирани в следните групи: екологични плащания, активни фермери, млади фермери, малки стопанства и преразпределително плащане.

Една от основните промени в Регламента за директните плащания на площ по новата Обща селскостопанска политика е въвеждането на т. нар. „преразпределително плащане”. В резултат на прилагането на старата система на плащане на площ се получи несправедливо разпределение на подпомагането, а именно: свръхсубсидиране на земеделски стопанства, обработващи големи площи и недофинансиране на уязвими стопанства, обработващи малки площи в секторите животновъдство, зеленчукопроизводство и овощарство.

Основен приоритет в Новата Обща селскостопанска политика е развитието на фамилното фермерство. Такъв е и приоритета на Правителството и на Министерството на земеделието и храните за специално подпомагане на малките и средни стопанства. За да има по-справедливо разпределение на европейските субсидии и за да се намалят различията в подпомагането между отделните сектори в земеделието, МЗХ ще приеме мерки за увеличаване на подпомагането на дребните и средни земеделски стопанства чрез прилагане на преразпределителната схема. В резултат на това се предвижда малките и средни стопанства, с площ до 300 декара да получават по-високо ниво на подпомагане от средното. Стопанствата с площ над 10 000 декара ще получават по-малко подпомагане от средното. Конкретните стойности и параметри ще бъдат уточнени по време на обществено обсъждане.

 

Министерството на земеделието и храните откри електронен адрес dppp@mzh.government.bg, на който ще се приемат коментари и предложения по проектите на наредби, свързани със стартирането на Кампанията за приемане на заявления за подпомагане за 2014 г.

Всички заинтересовани земеделски производители, асоциации и браншови организации имат възможност да дадат своите предложения по схемите и мерките за подпомагане през 2014 г.

Електронният адрес е публикуван в рубрика „Актуално” на сайта на МЗХ.