Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Редовното си заседание проведе Областният съвет по условия на труд

24 април 2014 16:22,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 931
Снимка 1

На 24.04.2014 г. под председателството на заместник областния управител Неджми Ахмед се проведе заседание на Областния съвет по условия на труд /ОСУТ/.

Стефан Робето – директор на Териториално поделение на НОИ - Сливен, представи информация за състоянието на травматизма и професионалните заболявания в област Сливен през 2013 г. Декларирани са 59 злополуки, от тях 57 са регистрирани като трудови. Станалите на работното място злополуки са 55. Две от злополуките са със смъртен изход, три са тежките. Допуснатите две смъртни злополуки са станали при пътно-транспортни произшествия. Загубените календарни дни от трудови злополуки през 2013 г. са 3984. До инвалидност са довели 5 злополуки, като един случай е довел до 52% инвалидност. В сравнение с 2012 г. се отчита намаляване на злополуките с 20% при общия им брой.

По отношение на икономическите дейности най-голям дял имат станалите злополуки в „Държавно управление“ – 19 бр.; „Образование“ – 5 бр.; „Производство на текстил и облекло“ – 5 бр. и др.

Най-много злополуки са станали поради неправилно движение – 34 бр. (подхлъзване, спъване и др.). Поради неправилно боравене с инструменти и материали са станали 7 бр., а 5 трудови злополуки са били заради неспазване изискванията за безопасна работа. Поради физическо насилие по време на изпълнение на служебни задължения са регистрирани 5 злополуки (при нощна смяна на бензиностанция, над учители, при задържане на лица, над лекар), 4 злополуки пък са причинени от ухапване от куче (при отчитане на водомери, при анкетиране).

Според г-н Робето се налага изводът, че болшинството от допуснатите злополуки са от организационен характер или поради неспазване на изискванията от самите работници, а не толкова поради технически причини. Ето защо е необходимо да се отделя по-голямо внимание на обучението и инструктажа.

По отношение на професионалните болести през 2013 г. няма регистрирани заболели. От 2001 досега общо са регистрирани 128 случая на професионална болест. Преобладава болестта силикоза, която е характерна за района ни поради продължителното излагане на голяма част от жителите в рудниците на „Балканбас“. Болестта може да се прояви 15-20 г. след прекратяване на праховото излагане.

Ирена Иванова – директор на Дирекция „Инспекция по труда“ – Сливен (Д“ИТ“), представи отчет за дейността на инспекцията през 2013 г. и първото тримесечие на 2014 г.

През миналата година Д“ИТ“ е извършила 1861 проверки (от тях 900 планирани и 961 – непланирани) в 1634 предприятия. По наблюдения на инспекцията в структуроопределящите предприятия има по-голяма ангажираност по отношение на осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд. В над 95% от предприятията има програми за контрол на риска. В малките фирми обаче инструктажът на работниците често е само „на книга“.

През 2013 г. нарушенията на трудовите правоотношения са били 7747, а на безопасните условия на труд – 4021 бр. Като цяло в проверените предприятия е осигурена безопасната експлоатация на машини и съоръжения, а там, където има нарушения, те са най-вече по електрообезопасеността. През 2013 г. Д“ИТ“ е наложила 7405 принудителни мерки.

Увеличен е процентът на констатираните нарушения по заплащането на труда, работно време, почивки и отпуски. Нарушенията на трудовите правоотношения през 2013 г. са били 3681.

През първото тримесечие на 2014 г. Д“ИТ“ е извършила 505 проверки в 480 предприятия. Нарушенията на здравословните и безопасни условия на труд са 1408, а на трудовото законодателство – 2425. Наложени са 2354 принудителни мерки.

Дирекцията извършва и съвместни проверки, в това число и със синдикатите с цел подпомагане на социалния диалог.

Членовете на ОСУТ решиха да се почете 28 април – Световен ден за безопасност и култура на труда, с полагане на цветя на паметната плоча в градинката пред „Печ“.

Снимки

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5