Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Иванка Денева – с покана за международна конференция в Италия

03 юли 2014 12:58,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 797
д-р Иванка Денева

До Областна администрация Сливен е изпратена информация за покана, отправена към д-р Иванка Денева – театрален критик и автор на различни по вид произведения, свързани със сценичното изкуство – за участие в международна конференция с театрална тематика:

 

„Като автор на театрална критика (на изследването за „театъра на прехода” „Искри от храма на Мелпомена”, С., 2001 г., на рецензии, анотации и отзиви), д-р Иванка Денева няколкократно получава покана за представяне на презентация и участие в международна конференция по проблемите на изкуството на театъра, (а преди това – и в „лаборатория за театър физикъл” ). Форумите традиционно се състоят в Австрия или Италия, като в края на настоящата година (18-22 .XII.2014), както пишат организаторите, ще се проведе „ежегодната мултидисциплинарна конференция” в Карара – Тоскана (Италия), на тема: „Театърът между традицията и съвременността”, изследваща „ моста между тях в сценичните изкуства”. Писателката Ив. Денева е отразявала многогодишната работа на Летния театрален университет в Сливен като театрален критик и член на редколегията на изданието за дейността на фестивала, а в изследването си разкрива развоя в „условията на прехода” на българския (в продължение на близо петнадесетгодишен период) и на „балканския театър”. В оценката за труда й, редакторът и виден театрален деец проф.Владимир Каракашев пише за книгата, че е „плод на задълбочени наблюдения, размисли, внимателно взиране в документите – и не на последно място – на добронамереност и любов”, а анализите „...говорят за самостоятелното критическо мислене на авторката...”.

На международната конференция тази година в Карара (Италия ) докладчиците ще изследват връзките между „театър-танц-музика-визуални и мултимедийни изкуства, както и проблемите на администрирането на изкуствата, развитието на театралния дизайн и технологии” и др. Като участници са поканени театрални режисьори, сценографи, театрални критици и арт-журналисти, администратори на изкуства, музиканти, дизайнери на костюми, хореографи, арт-обучители, изпълнители от различни жанрове и техники, мултимедийни артисти и др. По твърдение на организаторите, темата на конференцията е насочена към

„практикуващите изкуства и за изследователи от различни страни, заинтересовани от традиционните методи, които се прилагат в работата на съвременните сценични изкуства, търсещи международни мрежи и нови партньори за сътрудничество”. Роботният език на конференцията е английският, като са посочени и форматите на презентациите: представяне на изследвания, интерактивна беседа/лекция или дискусия, изложба, видео-демонстрация, практически семинар/майсторски клас; незавършена продукция/работна демонстрация, фрагмент от изпълнение, не изискващ специални технически условия, друг начин на демонстрация, предложен от представящия и др.

Събитието е организирано от театралната школа на изтъкнатия деятел на театъра, преподавател и директор Сергей Остренко, чиято авторска система развива в практиката „актьорския тренинг”, идеите и традициите на театралната школа на корифеите К. С. Станиславски, В. Е. Мейерхолд, на А. П. Чехов, както и Мейерхолдовите „биомеханични етюди” и др. „