Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Вестник „Сливенски новини”: „Да помогнем на Областния, да помогнем на Сливен!”

04 юли 2014 13:54,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 833
Туб болница Сливен

В отговор на инициативата на областния управител за набиране на предложения относно бъдещето на сградата и терена на Туберкулозна болница – Сливен, в. „Сливенски новини, в броя си от 04.07.2014 г., публикува на първа страница статията „Да помогнем на Областния, да помогнем на Сливен”. Материала препечатваме с незначителни съкращения:

 

„В края на май областният управител Корнелий Желязков започна допитване до сливенската общественост за съдбата на терена на бившата тубболница. Идеята бе да се съберат мнения, които по-късно да бъдат обсъдени, за да се избере най-удачният вариант. Дали има получени мнения, ние не знаем. Но пък имаме предложение - сградата на бившата тубболница да бъде предоставена за художествена галерия.

В миналия брой на вестника алармирахме за лошото състояние на галериите в Сливен, вследствие на дъждовете и влагата. Смятаме, че сградата на бившата тубболница ще бъде подходящ дом за изкуството. Ще е нужен ремонт, но пък след това ще се превърне в красиво място, което ще привлича ценителите на живописта, графиката, скулптурата и т.н. Нека не забравяме, че фондът на сливенската галерия е един от най-богатите в страната. Днес, заради малкото зали, ценни произведения на изкуството стоят в складове и хранилища, без да могат да бъдат видени от хората.

Да се върнем на сградата на бившата тубболница. Лечебното заведение е държавна собственост, но държавата няма достатъчно средства да поддържа сградния фонд и прилежащия терен. Самата сграда е строена през 1898 г., собственост е на Министерство на здравеопазването, и е паметник на културата. Прилежащият терен е държавна собственост под управлението на областния управител. През 2011г. лечебното заведение бе ликвидирано, но самата ликвидация така и не е приключила. Има малък дълг от 50 хиляди лв. за охрана, вода и ток, натрупани през последните месеци от дейността на лечебното заведение. Според областния управител, дългът лесно може да бъде погасен при продажба на някои от активите на болницата.

Като се освободи от тежестта, сградата може да се ползва от министерството по различни начини - за лечебно заведение, да я предостави под управление на областния управител, да я предаде в собственост на общината или друго. Съгласно Подробния устройствен план теренът е в регулация с предназначение за болнично заведение. Има възможност да се преразгледа планът и да се обособят нови имоти чрез промяна в регулацията. Теренът е 27,7 дка.

Дотук с фактите. Болници и лечебни заведения в Сливен има предостатъчно. Затова едва ли е нужно да се създава още една, рехабилитационен център или друго здравно заведение. Защо да не привлечем туристите тук, показвайки им съкровищата на галерията?

Може би най-добре е сградата и теренът към нея да бъдат прехвърлени на общината, която да се разпорежда с тях. За да се набавят нужните средства за ремонт на сградата и превръщането й в галерия, може да се кандидатства по европейски програми за култура. Идеи много, в Европа има и пари!....”

 

Вестник „Сливенски новини”