Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Днес се учреди Областен съвет за интеграция на хората с увреждания към Областна администрация Сливен

02 декември 2009 15:53,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 1097
Областен съвет за интеграция на хора с увреждания

На 02.12.2009 г. от 10.30 часа в конферентната зала на Областна администрация Сливен се учреди Областен съвет за интеграция на хората с увреждания към Областна администрация Сливен.

Председател на Областния съвет за интеграция на хората с увреждания е областният управител г-н Марин Кавръков, заместник председател е заместник областният управител г-н Пейчо Пейчев.

Заседанието бе водено от областният управител г-н Марин Кавръков. На учредяването присъства заместник областният управител г-н Пейчо Пейчев, г-жа Цветана Ненова експерт за връзки с обществеността, г-жа Петя Качарова началник отдел „Регионално развитие”, представители на Общините Нова Загора, Котел и Твърдица, представители на организациите на хората с увреждания от Сливенска област и журналисти от местните печатни и електронни медии.

Областният управител сподели, че вярва съвместната работа в Областния съвет за интеграция на хората с увреждания да бъде успешна и да допринесе за ефективното прилагане на държавната политика за интеграция и осигуряване на равни възможности на хората с увреждания от област Сливен.

На първото областно заседание се обсъди и прие правилник за устройството и дейността на Областния съвет за интеграция на хората с увреждания. За представител на организациите на хората с увреждания, който ще лобира в общинските експертни съвети по устройство на територията бе избран г-н Стефан Кондаков.

След кратко дебатиране се прие и предложението за предоставянето на сградата на бившето училище „Антон Иванов” на организациите на хората с увреждания.

Стефка Табакова от Агенция по заетостта представи презентации за схемите за безвъзмездна финансова помощ на ОП „Развитие на човешките ресурси”:

- BG051PO001-5.2.07 "Грижа в семейна среда за независимост и достоен живот на хора с различни видове увреждания и самотно живеещи хора - Дейности „Социален асистент" и „Домашен помощник" - фаза 3";

- BG051PO001-5.2.06 „Социални услуги за социално включване”.

Ново учреденият Областен съвет за интеграция на хората с увреждания към Областна администрация Сливен има за цел да:

- оказва подкрепа и съдействие при провеждането на политиката за интеграция на хората с увреждания на областно равнище в съответствие с изискванията на националните и международните правни норми;

- организира проучването и анализа на потребностите на хората с увреждания от интеграция и прави предложения за повишаване на социалната и икономическата ефективност на този процес пред компетентните държавни, общински, обществени и стопански органи и организации;

- обсъжда и приема становища по проекти на нормативни актове в областта на интеграцията на хората с увреждания;

- съдейства за координацията между държавните, общинските, обществените и стопанските органи и организации с неправителствените организации на хора и за хора с увреждания за осъществяване на необходимата обществена подкрепа на дейността им в областта на интеграцията на хората с увреждания;

- взаимодейства с Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, с Националния съвет за тристранно сътрудничество, с Националния съвет за сътрудничество по етническите и демографските въпроси към Министерския съвет и с Националния съвет за закрила на детето към Държавната агенция за закрила на детето;

- установява и поддържа връзки с международни правителствени и неправителствени организации на и за хора с увреждания;

- организира популяризирането на проблемите и мерките, свързани с интеграцията на хората с увреждания, чрез активно сътрудничество със средствата за масово осведомяване.

Организационно-техническото и финансовото обслужване на Областния съвет за интеграция на хората с увреждания ще се извършва от Областна администрация Сливен.

Снимки

Областен съвет за интеграция на хора с уврежданияОбластен съвет за интеграция на хора с увреждания