Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Стартира процедурата за представяне на предложения за Регионални програми за заетост и обучение

14 октомври 2014 15:20,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 1007

Регионалните програми се разработват ежегодно, предлагат се от Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие и след оценяване и одобряване от Комисия, определена със заповед на министъра на труда и социалната политика, се включват за финансиране от Националния план за действие по заетостта /НПДЗ/ за следващата календарна година.

Регионалните програми целят преодоляване на специфични проблеми на местния пазар на труда чрез инициативи и дейности за увеличаване на заетостта и обучение на безработни лица от областта.

Вносители на предложения за регионални програми за заетост и обучение могат да бъдат областните и общинските администрации, социалните партньори и други юридически лица, но програмите следва да бъдат одобрени от Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие (чл.33, ал.2 от Закона за насърчаване на заетостта).

Програмите следва да съдържат обосновка за важността на предвидените действия за подобряване на местния пазар на труда, необходимо финансиране, както и детайлно описание на видовете дейности, периода за изпълнение (начален и краен период, посочени месеци от 2015 г.), кой ще бъде работодателят по програмата, на какви длъжности ще бъдат назначавани безработните лица, колко лица ще бъдат назначени на съответните длъжности, обекти, на които ще работят. В случай, че е предвидено обучение, следва да се посочи вида на обучението, обучаващата организация и работодателят, който ще осигури несубсидирана заетост на включените лица след обучението. През 2015 г. ще бъде финансирано само професионално обучение на безработни лица, което е обвързано с наемане за не по-малко от 6 месеца на конкретни работни места, съобразно придобитата квалификация.

Допустимите за финансиране дейности през 2015 г. са:

- осигуряване на субсидирана заетост;

- чиракуване или стажуване до 6 месеца

- обучение по част от професия.

 

Институциите и организациите, които имат разработени предложения за регионални програми за заетост и обучение за включване в НПДЗ-2015 година, е необходимо в срок до 23.10.2014 г. да ги представят в деловодството на Областна администрация Сливен (на хартиен и електронен носител, както и по електронна поща на следния адрес: governments@regionsliven.com ).

Поканата за представяне на регионални програми за заетост, с подробни указания за тяхното разработване – допустими дейности, приоритетните целеви групи, финансиране, критериите за оценка, както и Формуляр за кандидатстване, можете да намерите на интернет сайта на Министерството на труда и социалната политика, раздел „Документи, други документи”. За Ваше улеснение, проследете линка, който следва.

http://www.mlsp.government.bg/bg/docs/indexothers.htm