Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Прессъобщение на Временната комисия по символика

16 октомври 2014 09:46, Общински съвет - Сливен
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 9 години, брой четения: 837

На свои заседания на 16.09.2014 год. и на 01.10.2014 год. Временната комисия по символика при Община Сливен разгледа номинациите за почетен гражданин на град Сливен и общината. След направените разисквания комисията предложи на инж.К. Милев кмет на общината със своя заповед да награди

І. С почетен знак на град Сливен – плакет:

1. Атанас Скатов за изключителния му принос, свързан с популяризирането на името на град Сливен и Сливенска община. Г-н Скатов е роден в град Сливен на 11.03.1978 година. Завършва ПГЕЕ „Мария Кюри”– Сливен., магистър е по растителна защита на Аграрен университет – Пловдив и доктор на Хумболдт университет– Берлин, Германия. Работил е като научен сътрудник в България и Германия, като университетски преподавател в София и като мениджър в частния сектор в България и Германия. От 2012 год. започва да работи по проект „Изкачване на седемте континентални първенци без консумация на животинска храна”. На 24 май 2014 година изкачи най-високия връх на планетата – Еверест 8848 м.

2. Валентина Радинска за особени заслуги към град Сливен и общината в областта на културата. Г-жа Радинска е родена на 11.09.1951 год. в град Сливен. Завършва гимназия в родния си град през 1969 год. В периода 1969-1971 год. следва българска филология в Софийсия университет, след което завършва литературния институт „Максим Горки” в Москва през 1979 год. Сътрудник е на вестник „Народна младеж”, Работи като редактор в Студия за игрални филми „Бояна”. Била е завеждащ отдел „Цивилизации” във вестник „Континент”, редактор и главен редактор на списание „Европа 2001”. Автор е на няколко книги със стихове, на десетки статии, студии и рецензии. Редактор е на редица книги с художествена литература, публикува в периодичния печат. През 1998 год. е удостоена с националната награда „Мара Белчева” за цялостно поетично творчество. Носител и на наградата за поезия „Златен ланец” на вестник „Труд” за 2009 год.

Валентина Радинска е преводач на стиховете на М. Цветаева, А. Ахматова, Б. Ахмабулина и др. През 1992 год. печели наградата на Съюза на преводачите в България.

Стихове на Радинска са превеждани на почти всички европейски езици и са включени в пет англолезични антологии, издадени в САЩ, Канада и Англия.

3. Валери Вълков – посмъртно – за особени заслуги към град Сливен и общината за развитие на футбола. Валери Вълков е един от най-известните футболисти, израстнали от Детско-юношеската школа на Сливен. Носител на купата на България с ФК – Сливен през 1990 год., като във финалния мач срещу ФК ЦСКА-София е автор на един от двата гола за сливналии.След преминаването си в ФК - Левски(София) печели отново Купата на България(1991-92 год.) и става шампион на страната (1992/93 год.).

4. Георги Ведроденски - за особени заслуги към град Сливен и общината в областта на културата. Г-н Ведроденски – Мортус е изявен поет, автор на поетични и хумористични книги, на стотици карикатури, публикувани в периодични печатни издания и експонирани в самостоятелни и общи художествени изложби.

Носител е на много награди за своето разнообразно творчество.

5. д-р Димитър Топалов – посмъртно – за особени заслуги към град Сливен и общината в областта на здравеопазването. Д-р Топалов е роден през 1930 год. Завършил е Сливенската мъжка гимназия и медицина в град Пловдив. Потомък е на стар сливенски род - внук на Димитър Топалов – Караджата от кв. „Клуцохор” и син на д-р Михаил Топалов. Има родови връзки с Чинтуловия род. Работи дълги години като директор на ХЕИ/днес РЗОКОЗБ/ в град Сливен. През 1972 год. забелязва, че подготвят улиците в града за асфалтиране, като ги застилат с чакъл и че този чакъл е по особен, каквито са скалите на сливенските „Сини камъни” – сиенит. Разбира, че това са скални отломъци от мината на „Редки метали”, и знаейки колко е вредна такава настилка за гражданите започва да се бори срещу това. Налага се да сезира Министерството на народното здраве и чрез него Министерски съвет и вредната подложка, доколкото може е изхвърлена. Д-р Димитър Топалов е бил носител на три ордена, единият от които „Червено знаме на труда”, а също така и на много медали, значки и грамоти.

6. Николай Домусчиев - за особени заслуги към град Сливен и общината в областта на културата. През тази година г-н Домусчиев навърши 80 години. Повече от 40 годин той има ярко присъствие в културния живот на Сливен и региона. За постигнатите високи творчески постижения в образованието, литературата, музиката.

7. Росен Емилов Афузов– роден през 1944 година в град Смолян. Завършва Техникум по механотехника– Пловдив, а през 1971 ВИМЕС- Русе. В периода 1973-1978 година работи в гр. Кермен като главен инженер в АПК. В началото на 80-те години е заместник- директор на ВИНПРОМ Сливен, а през 1984 застава начело на предприятието. В следващите години под негово ръководство ВИНПРОМ Сливен се превръща в най-модерния и мощен за своето време винзавод в страната и на Балканския полуостров. Главен консултант е и двигател на изграждането на „Домейн Бойар”- Сливен през 1999 година. В момента ръководи изграждането на нов винзавод в с. Калояново. Собственик е на Къща „Всичко за виното и гроздето“ в Сливен.

8. Тодор Кръстев е роден през 1944 година в с. Пет могили, община Нова Загора. Завършил е Вечерна гимназия- Сливен и АМТИИ- гр. Пловдив, специалност „Фолклор” и „Педагогика”. На 14 години започва да свири на гъдулка. От 1962 година e вече гъдулар в новосъздадения самодеен ансамбъл „Сливен”. В АНПТ „Сливен” е концертмайстор и изпълнител в периода 1965-1972. А от 1972 година е диригент на оркестъра и изпълнител. От 1980 е диригент на хора към АНПТ, а от 1992 година е диригент на оркестъра и заместник главен художествен ръководител на Ансамбъла. От 1993 е главен художествен ръководител и диригент на оркестъра, а от 1994 до 2011 година е главен художествен ръководител и директор на АНПТ „Сливен”. Тодор Кръстев е член на Съюза на българските композитори и дописен член на БАН. В продължение на половин век отдава знанията и таланта си на АНПТ „Сливен”, на представителните колективи на града и региона. Носител на десетки награди, отличен музикант, педагог, диригент, композитор и ръководител, той и днес работи за популяризиране на българския фолклор.

9. Христо Савов - майстор на спорт.а Посветил повече от 40 години от живота си за развитието на колоезденето в града ни. Участва в националния отбор юноши, а по-късно при мъжете. След преустановяване на състезателната си дейност осем години е треньор на юношите, а след това 10 години на мъжете.

 

ІІ. Със значка

1. Бетина Темелкова – вицешампион по джудо от олимпиадата в Китай и 500лв.

2. Божидар Андреев – олимпийски шампион по вдигане на тежести от Китай и 500лв.

 

ІІІ. С грамота.

1. Димитър Антоан Каразапрянов – 10 клас на ПМГ „Добри Чинтулов” – Сребърен медал на Европейската олимпиада по природни науки, Атина;

2. Даниела Стефанова Иванова – 11клас на ПМГ „Добри Чинтулов”

Първо място на Националната олимпиада по английски език;

3. Катрин Койчева Стоянова – 11 клас на ГПЗЕ „Захарий Стоянов”

второ място на национален кръг на олимпиадата по немски език, организирана от посолството на ФРГ – Служба за педагогически обмен и Гьоте-институт;

4. Богдан Христинов Кючуков – 12 кл. ГПЗЕ „Захарий Стоянов”

Трето място на Националното състезание организирано от издателство KLETT;

5. Гюнеш Селимова Мустафова -12 кл. На ПГИ „Проф. д-р Д. Табаков”;

Второ място на Национално състезание „Най-добра бизнес идея”, Пловдив 2014;

6. Ирина Христова Василева – 11 клас на НХГ „Димитър Добрович”, класирана на второ място на Национален младежки конкурс за изящни приложни изкуства и дизайн, спец. художествена тъкан, орг. от Министерството на културата;

7. Мария Венциславова Иванова – ПГХТ-вече завършила, второ място на Националната панорама на професионалното образование, Пловдив 2014 год.