Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ПРОВЕДЕ СЕ РАЗШИРЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЛАСТНАТА КОМИСИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО

20 ноември 2014 15:42,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 953
Откриване на заседанието по безопасност на движение

На 20.11.2014 г. в Областна администрация Сливен се проведе разширено заседание на Областна комисия по безопасност на движението, на което присъстваха и представители от Областен детски съвет – Сливен. Под председателството на областния управител Валя Радева и в присъствието на заместник областния управител Огнян Арабаджиев и представители на институциите, включени в Комисията, бяха обсъдени въпроси, свързани с безопасността на живота в автомобила и в пешеходните зони, като основен акцент бе поставен върху детската безопасност на пътя.

„Комисията заседава именно днес, в чест на Световния ден на детето, защото основният принцип в Декларацията за правата на детето, която е приета на този ден преди 55 години, е: „Човечеството е задължено да даде на детето най-доброто от себе си!”. Тя е в основата на политиките за закрила на детето, които Държавната агенция за закрила на детето координира и провежда.

Държавната агенция за закрила на детето обяви 2014-та за година на правата на децата в България. На 23.04.2014 г., по време на заседание на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето, се даде официален старт на Националната кампания „Детската безопасност – споделена отговорност и грижа“. Организатор е Държавната агенция за закрила на детето с активното съдействие на държавни институции, граждански организации и общини.

Областна администрация Сливен е един от партньорите в кампанията”, разясни областният управител Валя Радева.

Тодор Тодоров, началник сектор „Пътна полиция” към ОД МВР разясни дейностите и кампаниите, по които секторът работи – Тодоров докладва, че освен акциите на пътя, които пътните полицаи в област Сливен извършват, служителите се срещат и лично с първокласниците, разяснявайки им правилата за движение и начините, по които да се предпазват като участници в движението по пътищата. „Пътна полиция” реализира множество разяснителни и превантивни дейности съвместно с класните ръководители, учителите и родителите на децата. Началникът на „Пътна полиция” Сливен напомни, че е добре малките велосипедисти (до 12-годишна възраст) да знаят и да упражняват правото си да се движат по тротоарите.

От БЧК и РЗИ Сливен също докладваха за дейностите, с които подпомагат превенцията на детския живот на пътя.

Магдалена Славова от РЗИ Сливен разясни, че в момента основните дейности за превенция, които инспекцията реализира, са свързани с кампании, в които се обяснява на подрастващите въздействието на алкохола, наркотиците и други упойващи вещества върху концентрацията по време на шофиране. Организират се и беседи и викторини, с които да се активира мисленето на децата в превантивна насока и да се повиши вниманието им към проблематиката.

Борил Димитров от БЧК докладва, че голямо внимание на превенцията на живота на пътя и борбата за намаляване на ПТП се обръща по време на обучението по Първа долекарска помощ – курс, който е задължителен за преминаване от всеки кандидат-водач на МПС.

Димитър Назъров от Регионален инспекторат по образованието докладва за доброто протичане на всички предвидени дейности, които РИО изпълнява съвместно с училищата, БЧК и други партньори.

Представителите на общините в област Сливен също представиха доклади по въпросите от дневния ред. В различна степен, всички те са взели необходимите мерки за превенция на човешкия живот на пътя – с дейности по промяна и подобряване на инфраструктурата – осигуряване на места за безопасно пресичане на улици, подмяна на сигнална уредба, изграждане и възстановяване на велоалеи и подрязване на крайпътни храсти, които често стават причина за ПТП поради намалена видимост.

От общините увериха, че в най-кратки срокове ще финализират и останалите дейности, залегнали в „План за действие за 2014 г. в изпълнение на Областната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата в област Сливен”.

След докладите на членовете на Комисията по безопасност за движение по пътищата, участие с въпроси и свои предложения взеха и представители на Областния детски съвет. Те предлагат да се осмисли осъвременяване на някои от акциите, които институциите провеждат, с цел реално да се привлече вниманието на подрастващите към проблема с жертвите на пътя. Според децата това може да се случи посредством популяризиране на тематични видеоклипове в Интернет, да се провеждат състезателни и ситуационни игри за добро познаване на пътните правила. Друго, което е важно според Областния детски съвет е това, че обучението по безопасност на движението не трябва да се ограничава до осми клас, а трябва да бъде предвидено до завършването на средно образование.

Снимки

Заседание по безопасност на движениетоЗаседание по безопасност на движението