Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ГЕРБ внесе законопроект за училищното и предучилищното образование

21 ноември 2014 13:39, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 9 години, брой четения: 1866
---

След решение на парламентарната ни група внесохме в деловодството на НС Законопроект за училищното и предучилищното образование. Това каза на брифинг в Народното събрание народният представител и член на образователната комисия Милена Дамянова от ПП ГЕРБ. „Крайно време е да предприемем конкретни мерки за преодоляване на тези дефицити, относно това, че българските деца стоят н а последно място по грамотност. Този законопроект се подготвя няколко години и включва положителните моменти в поредица на няколко НС. Този закон се обсъжда повече от две години в рамките на 41 НС. Това е един от малкото законопроекти, за които имаше протест пред НС с искане той да бъде приет“, заяви Дамянова. По думите й, няколко поредни години ЕК е отправяла препоръки към България за реформи в образованието.

 

По думите на Снежана Дукова този закон е дългоочакван и структуроопределящ както за секторите политика и образование, така и за българската икономика. „На първо място, за пръв път образованието се дефинира като национален приоритет. На второ място е заложен важен елемент като качествено нов подход – приобщаващото образование. На трето място е подкрепата за личностното развитие и разгръщането на центрове за личностното развитие на децата и учениците. Тези центрове ще ангажират най-вече общините. Те се структурират и базират на базата на досегашните ресурсни центрове, които са изградени и на обслужващите звена в сферата на образованието“, обясни Дукова. Тя уточни, че ще се преобразуват и помощни училища, като срокът за това е 5 години.

 

„Те ще преминат към общините и ще изпълняват областните и общинските стратегии за образователни услуги. Ще акцентираме на гъвкаво образование, финансиране на детски градини и ясли. Широка роля е отредено място на квалификацията на учителите. Този проблем е много важен. Тя става задължителна и ще се провежда в сертифицирани в регистрите на министерството институции, които могат да правят това“, каза още Снежана Дукова.

 

„Решихме, че е крайно време нещата да бъдат поставени по места и да откликнем на сериозните предизвикателства, които развитието на децата ни поставят. Започваме с новата образователна структура в съставите на училищното образование“, посочи народния представител Корнелия Маринова от ПП ГЕРБ. „Развиваме дистанционната форма на обучение, въвежда е комбинираната форма на обучение. Предефинираме видовете училищна подготовка в проектозакона. Това, което започнахме в нашия мандат е въвеждането на целодневната организация на учебния ден за учениците до 7 клас, при възможности на родителите и пожелание на децата“, заяви Маринова. По думите й, ролята на родителите е много важно нещо.

 

„Те се разглеждат за първи път като реални участници в учебния процес. Предвиждаме вътрешен мониторинг на оценка на качеството на образованието. Целта на всичко това е да бъде сериозен инструмент за провеждането на държавните политики в предучилищното и училищно образование“, подчерта Корнелия Маринова.