Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заместник областният управител г-н Пейчо Пейчев присъства на ритуал – поклонение по повод 132 – годишнината от освобождението на Сливен

15 януари 2010 14:59,
Излъчване: Област Сливен преди 14 години, брой четения: 1074
гости на церемонията

На 15.01.2010 г. от 11.00 часа на площад „17 януари” в квартал Клуцохор се проведе ритуал – поклонение по повод 132 – годишнината от освобождението на Сливен от османско иго. На тържествения ритуал присъстваха: заместник областният управител г-н Пейчо Пейчев, главният секретар г-н Кирил Аврамов, председателят на общински съвет Сливен г-жа Мария Григорова, много граждани и ученици.

С тържествен строй военнослужещи от Центъра за подготовка на танкови подразделения посрещнаха командира си полк. Николай Спиров и официалните лица.

Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий.

В знак на признателност в памет на героите, отдали живота си за освобождението на Сливен, бяха поднесени венци и цветя от името на областния управител Марин Кавръков, държавни институции, обществени организации, политически партии и граждани.

През мразовитите януарски дни на 1878 година в Сливен влизат първите руски войни. Начело на ликуващото гражданство са първенците на града и духовенството. Сред посрещачите е и поетът на България и на бунтовен Сливен даскал Добри Чинтулов. Вече сляп, треперещ от вълнение и радост той произнася приветствено слово: „Елате, елате, така дългоочаквани гости, пристъпете със смела крачка в нашия град. Неговото население, измъчвано от тежките страдания, със сълзи на очи ви чака, с отворени обятия!” Тези думи са изписани на паметника на площад „17 януари” и тях четат поколенията и до днес. След освобождението на града от турско робство по време на Руско-турската освободителна война, повече от 15 000 българи от региона напускат заедно с оттеглящите се руски войници и се заселват в Румъния, Бесарабия и Южна Русия.

Снимки

паметниквенец