Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Законопроектът за образованието предизвика двучасова дискусия на кръгла маса в Бургас

08 март 2015 18:06, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 9 години, брой четения: 1588
---

Повече от 2 часа продължи дискусията при представянето на проектозакона за предучилищното и училищното образование в Бургас.

 

Преди ден новият закон за образованието премина първо четене в парламентарната зала. Неговите автори и вносители от ГС ГЕРБ са организирали кампания за популяризиране на законопроекта под формата на кръгла маса на тема: „Реформата в образованието – основа за икономическото развитие на България“.

 

В Бургас форумът бе ръководен от зам.-председателя на образователната комисия в 43-тото народно събрание Корнелия Маринова и нейната колежка Галя Захариева, член на същата комисия, участие взеха всички народни представители от ГЕРБ - Бургас, представители на РИО-Бургас, директори на училища и детски градини от областите Бургас, Ямбол и Сливен.

 

Корнелия Маринова презентира пред присъстващите най-важните моменти от законопроекта, като постави ударение върху нововъведенията. Законът няма да бъде придружаван от правилник за прилагане, но ще се съчетава с отделен списък от разработени стандарти за процеса на българското образование.

 

Маринова подчерта, че е внесен един модерен закон, който се позовава на европейския и световен опит и отговаря на директивите на ЕС. В разработването му са участвали над 400 научни работници и специалисти в сферата на образованието. Според зам.председателя на комисията по образованието в парламента е постигнато най-доброто като взаимодействие между страните, а "фактът, че над 3000 предложения са взети предвид преди внасянето на закона, означава, че ние наистина искаме да постигнем най-доброто", каза Маринова. "Сегашният закон се наложи да бъде променян 33 пъти и е недействащ в много посоки, с необходимост да бъде дописван нееднократно. В този смисъл е изключително важно новият закон да бъде приет", посочи още тя.

 

Сред новите компоненти в законопроекта на ГЕРБ са:

- разделянето на 2 степени в образователния процес - основно и гимназиално, което се разделя на още две степени 1-4 и 5-7 клас и 8-10 и 11-12 клас;

- въвеждане на обединени училища, които да дадат шанс на неприетите другаде деца, да не отпаднат от образователния процес след 7 клас;

- въвеждане на училища с национално значение и иновативни училища;

- изготвяне на собствени учебни програми от самите училища и да се даде повече свобода и възможност за творчество на учителите;

- нов подход към оценяването и отпадане на повтарянето на учебната година до 4 клас;

- по-голяма автономия на училищата и децентрализация;

- възможност за дуално обучение и "учене през целия живот";

- премахване на ограниченията за броя на учебниците;

- финансиране от държавата за частните учебни заведения;

- създаване на центрове за развитие и обществен съвет по образованието към общините;

- регламентиране на обучението на българите в чужбина и финансирането на български училища зад граница.

 

Сред бургаската аудиторията на форума най-задълбочена дискусия предизвикаха темите за финансирането от държавата на частните училища и премахването на ограниченията за броя на учебниците. Сериозна полемика имаше между представители на учебните заведения, синдикати и законодатели заради липсата на правилник за прилагане на закона.

 

След края на срещата депутатът от ГЕРБ и член на образователната комисия в парламента - Галя Захариева отдели специално внимание на представителите на ресурсните центрове и помощните училища, които ако законът бъде приет, ще бъдат основно преструктурирани.

Снимки

------