Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Следовници

11 март 2015 11:53,
Излъчване: ПГПЗЕ "Захарий Стоянов" преди 9 години, брой четения: 3736
Следовници

Всяка година, по традиция, ГПЗЕ „Захарий Стоянов“ планира дейности за приобщаване на осмокласниците към идеалите на патрона, към ценностите на училището. И тази година, най- младите в Гимназията, имат възможност да получат знания за патрона, за училището и историята му.

За тази кауза са привлечени ученици и учители. Осмокласниците се запознаха със своя патрон от презентация, проследяваща живота и творчеството на Захарий Стоянов, потопиха се в света на момчето от Медвен, което извървява трудния и трънлив път към Свободата и Съединението, за да отдаде ум, сърце и воля за Нова България в годините след Свободата като народен представител.

Всеки клас изработи постери за патрона на Гимназията. Направените от учениците табла, подкрепени от снимков материал, запознават с биографията, родословното дърво и неговата житейска история. Нагледните материали, заедно с революционни ценни български книги за Ботев и Левски, книги на Захари Стоянов, са подредени като музейни експонати в сбирка, за да може всеки млад захаристояновец да ги разгледа, да научи повече за славната история на българския народ.

Обявен бе конкурс за есе, стихотворение и рисунка на тема: „Святата истина ми бе знамето, с които осмокласниците да затвърдят знанията си, да покажат уважението си към историята и ценностите на отминалото време, но най-вече да изразят, гордостта си, че са наследници на достоен българин, отдал живота си за Отечеството.

През месец май осмокласниците ще имат възможността да посетят родното място на Захарий Стоянов – с. Медвен. Там, пред паметника на патрона, ще се поклонят, ще сведат глава, а в родната му къща ще прозвучат отличените стихотворения и есета. Най- добрите рисунки ще бъдат експонирани в Малката езикова гимназия. Всички класове ще получат сертификати за приобщеност към ценностите на гимназията в родната къща на Захарий Стоянов. Празничните инициативи ще завършат с тематичен разговор и концерт- спектакъл на Тоня Борисова, наследник на Захарий Стоянов, която ще бъде специален гост на осмокласниците.

 

Елеонора Илиева -8 в клас

Снимки

СледовнициСледовнициСледовници

Файлове

Следовници [121KB]

JPEG Image File