Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заседаваха съвместно Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен район

24 март 2015 16:20,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 589
Заседаваха съвместно Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен район

Днес 24.03.2015 г. от 10.00 ч. в залата на Областна администрация Сливен се проведе съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен район под председателството на областния управител на област Сливен - г-н Димитър Сяров.

Участие взеха заместник-министърът на МРРБ Иван Аспарухов, представители на министерства, представители на Управляващите органи на Оперативните програми областни управители, кметове на общини в Югоизточен район, представители от организациите на работодателите и социалните партньори, представители на НПО и на академичните среди – университети и колежи на територията на района.

Заложени и обсъдени теми в заседанието бяха : Усъвършенстване и ефективно прилагане на законодателството в областта на регионалното развитие; Представяне на информация за хода на операциите по Оперативните програми (2007-2013г.) в Югоизточен район към края на 2014г.; Представяне на информация за одобрените Оперативни програми за програмен период 2014 - 2020 г.; Обсъждане и съгласуване на Актуализиран документ за изпълнение на Областната стратегия за развитие на област Сливен за периода 2015-2020 г.;

С оглед подобряване процеса по прилагане на регионалната политика, към членовете на съвета бе отправен призив в двуседмичен срок да представят конкретните си предложения за промени на разпоредбите на ЗРР и ППЗРР.

Представителите на Управляващите органи на оперативните програми, съфинансирани от фондовете на ЕС, представиха обобщена информация за напредъка в усвояването на СКФ в ЮИР - сключени договори, усвоени финансови средства и резултати от приключени проекти. Общият брой сключени договори по оперативните програми в ЮИР с натрупване към 16.02. 2015г. е 1054 бр. на стойност 2 715 109 371 лева. Най-голям брой проекти има област Бургас – 372 бр., следван от област Стара Загора - 332 бр., област Ямбол -178 бр. и област Сливен – 150 бр.

Най-голям размер от усвоените средства по оперативните програми в района има Оперативна програма „Транспорт” - 36 %, следвана от Оперативна програма „Околна среда ” - 32 % и Оперативна програма „Регионално развитие”-17 %, а най-нисък - Оперативна програма „Техническа помощ” - 6,6 %. Реализираните проекти на територията на Югоизточен район се изразяват в модернизирана местна и регионалната инфраструктура, обслужваща бизнеса и населението, подобрена икономическа и жизнена среда. Въздействието и ефектът от успешното реализиране на проектите по оперативните програми на територията на Югоизточен район целят постигане на устойчиво и балансирано регионално развитие.

В срещата бе представена и информация за одобрените Оперативни програми за период 2014 - 2020 г . – ОП „Развитие на човешките ресурси“; ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, ОП „Добро управление“ и ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура”.

В заложената последна тема на заседанието, членовете на Регионалният съвет за развитие обсъдиха и съгласуваха проекта на Актуализираната Областна стратегия за развитие за новия програмен период 2014-2020 г. на област Сливен.

Снимки

Заседаваха съвместно Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен районЗаседаваха съвместно Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен районЗаседаваха съвместно Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен районЗаседаваха съвместно Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен районЗаседаваха съвместно Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен районЗаседаваха съвместно Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет на Югоизточен район