Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител присъства на заседанието на Министерски съвет

23 април 2015 08:28,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 669
Снимка

На 22.04.2015 г. областният управител на Сливен Димитър Сяров беше поканен да присъства на заседанието на Министерски съвет.

Някои от по-важните решения, които бяха взети, са:

- Облекчават се административните процедури при възстановяване на средства на бенефициентите по европроекти. Правителството прие промени в Методологията за определяне на финансови корекции във връзка с нарушения, установени при възлагането и изпълнението на обществени поръчки и на договори по проекти, съфинансирани с европейски средства. С направените изменения се премахват излишни административни процедури. Целта е съкращаване на времето за верификация на исканията за плащане и съответно – ускоряване възстановяването на средствата на бенефициентите и приключване на проектите в срок.

- Утвърдени са таксите за кандидатстване и обучение в държавните висши училища за учебната 2015/2016 г. Утвърденият от Министерски съвет документ е въз основа на предложенията на академичните ръководства на държавните ВУЗ, които са съобразени с ограниченията, установени в Закона за висшето образование – таксите да не надвишават 2/3 от диференцираните нормативи за издръжка на обучението. От такси за обучение са освободени курсантите във висшите военни училища.

- Предвижда се нов модел за подпомагане на пострадали от бедствия. Правителството одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за защита при бедствия. С него се въвежда механизъм за подпомагане за тези лица, които със собствени финансови средства не могат да се погрижат за застраховането на собствеността си за последици от бедствия. С предлагания нов модел за подпомагане на пострадалите от бедствия не се променя принципът за доброволност на застраховането на личното имущество, но положителен косвен ефект от предлаганите промени е да се стимулира сключването на застраховки и подобряването на застрахователната култура на гражданите.

- Одобрена беше средносрочната бюджетна прогноза за периода 2016-2018 година. Така например предвижда запазване на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица в размер на 2600 лв. за целия прогнозен период. Предвижда се увеличаване на размера на минималната работна заплата (МРЗ), както следва: от 1 януари 2016 г. – 420 лв.; от 1 януари 2017 г. – 460 лв.; за 2018 г. размерът на МРЗ ще се запази на нивото от 2017 г. - 460 лева.

Прогнозата за разходите за пенсии е разработена при продължаване действието на т.нар. „швейцарско правило” или осъвременяването е от 1 юли на съответната година на пенсиите с процент, равен на сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени през предходната календарна година. Процентите за индексация са съответно: 2% за 2016 г.; 2,8% за 2017 г.; 3% за 2018 г.

През 2015 г. се очаква реалният растеж на българската икономика да бъде до 1,4 на сто. В периода 2016-2018 г. той плавно ще се ускори, с основен принос на частното потребление и инвестициите, като за периода 2016-2018 г. е както следва: 1,7% за 2016 г., 2,3% за 2017 г. и 2,1% за 2018 година.

- В прогнозата за 2016 г. е разчетено увеличение на текущите разходи с 9,8 млн. лв. по бюджетните взаимоотношения на общините с централния бюджет спрямо ЗДБРБ за 2015 г., от които 5,6 млн. лв. във връзка с прогнозното увеличение на минималната работна заплата и 4,2 млн. лв. за извънучилищните педагогически учреждения, които от тази година се финансират по стандарти. Предвидено е увеличението с 1069 на децата в яслените групи в ОДЗ и с 25 на здравните медиатори.

Определено е увеличение средно с 2% на стандартите за специализирани институции за предоставяне на социални услуги, като се предвижда да отпаднат домовете за деца с физически увреждания. Местата в специализираните институции са намалени с 353. За социалните услуги, предоставяни в общността, стандартите са увеличени средно с 3%, като е приложен диференциран подход за увеличението. Местата за социалните услуги, предоставяни в общността, са увеличени с 867.