Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният съвет по условия на труд проведе своето редовно заседание

28 април 2015 15:57,
Излъчване: Област Сливен преди 9 години, брой четения: 969
Заседание на ОСУТ

На 28.04.2015 г., когато се отбелязва Световният ден за безопасност и здраве при работа и Международния ден, посветен на загиналите при трудови злополуки, заседава Областния съвет по условия на труд (ОСУТ). Под ръководството на заместник областния управител Камен Костов, членовете на съвета приеха отчета за дейността на ОСУТ през изминалата 2014 година и приеха новия годишен план.

Директорът на Териториално поделение на НОИ - Сливен Стефан Робето, представи информация за състоянието на травматизма и професионалните заболявания в област Сливен през 2014 г. Декларирани са 66 злополуки, от тях 62 са регистрирани като трудови. Станалите на работното място злополуки са 56. Разследвани са 5 тежки и 2 леки трудови злополуки. Загубените календарни дни от трудови злополуки през 2014 г. са 3765. До инвалидност са довели 2 злополуки, като в единия случай тя е 100 %, а в другия – 66 %.

По отношение на икономическите дейности най-голям дял имат станалите злополуки в „Държавно управление“ – 21 бр.; 11 в „Производство на текстил и облексло”, 5 в „Сухопътен транспорт”, 5 в „Строителство”, по 3 в „Образование”, „Производство на метални конструкции, дограма и други”.

Преобладаващото професионално заболяване за област Сливен е пневмокониозата, в частност – „силокозата”, което се обуславя от продължителния трудов стаж на много хора от региона в рудниците.

Ирена Иванова – директор на Дирекция „Инспекция по труда“ – Сливен (Д“ИТ“), представи дейността на повереното й звено за първото тримесечие на 2015 г.

През първото тримесечие на 2015 г. Д“ИТ“ Сливен е извършила 500 проверки в 452 предприятия. Нарушенията на здравословните и безопасни условия на труд са 1452, а на трудовото законодателство – 2199. Наложени са 2109 принудителни мерки.

След отчетите и становищата, които дадоха членовете на съвета, те се обединиха около необходимостта на подобряване на комуникацията между представляваните от тях институции, работодателите и работещите, както и обсъдиха различни дейности по повишаване на културата по превенция на трудовите злополуки.

Панайот Хаджииванов – председател на Индустриална стопанска асоциация – Сливен, информира присъстващите, че асоциацията вече 4 години организира обучение за здравословни и безопасни условия на труд. Според г-н Хаджииванов, през 2014 г. през това обучение са преминали 30 работодатели. Тази година подобно обучение – в сферата на строителството, се предвижда да се проведе на 15 май.

След заседанието, заместник областният управител Камен Костов и членовете на ОСУТ се отправиха към паметника в градинката пред „ПЕЧ”, където всяка година се почита паметта на жертвите на трудови злополуки.

„Факт е, че щом всички ние сме тук – като представители на държавата, работодатели или работещи хора, проявяваме заинтересованост към проблема с безопасността и здравето на работното място. Само с общи усилия и добра координация, инцидентите ще намалеят и работната среда ще стане по-благоприятна, за да може и всеки от нас да бъде по-ползотворен на своето работно място.”, каза заместник областният управител.

„Световната синдикална общност почита паметта на загиналите при трудови злополуки. Международната организация на труда определи за тази година темата на деня да бъде "ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ ИЗГРАЖДАНЕТО НА КУЛТУРА НА ПРЕВЕНЦИЯ". 28 април е ден за почит не само на загиналите работещи, но и на внимание към живите работещи, които са изложени на различни рискове при работа, на трансформиране на страданието и загубата към позитивни действия за диалог и промяна. Днешният ден е доказателство, че в областта на здравословните и безопасни условия на труд в България това е факт и заедно можем да стимулиране формирането на култура на превенция за безопасност и здраве.”, каза инж. Донка Йорданова, експерт в Регионален координационен съвет на КНСБ.

„Винаги, когато минавам оттук, си мисля, че поставяйки този паметник преди години, ние сме накарали много хора да се замислят за безопасността на своите работници. И ако така сме спасили дори и само един човешки живот, значи нашата дейност си струва!”, каза Тодор Иванов – председател на РКС на КНСБ Сливен.

На поклонението взеха участие още представители на работодателските организации, синдикалисти и граждани.

Снимки

Международен ден, посветен на загиналите при трудови злополукиМеждународен ден, посветен на загиналите при трудови злополукиинж. Донка Йорданова, експерт в Регионален координационен съвет на КНСБМеждународен ден, посветен на загиналите при трудови злополукиТодор Иванов – председател на РКС на КНСБ СливенМеждународен ден, посветен на загиналите при трудови злополукиМеждународен ден, посветен на загиналите при трудови злополуки