Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Мария Белова, ГЕРБ: Промените в ЗЗД ще имат положителен ефект за длъжниците и ще повишат събираемостта на задълженията

05 май 2015 15:35, Връзки с обществеността
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 8 години, брой четения: 1533
Мария Белова

Промяната в Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), които с колеги от ГЕРБ предлагаме, ще има положителен ефект за длъжниците и обществото има нужда от нея, заяви в интервю за телевизия Канал 6 народният представител от ГЕРБ-Сливен Мария Белова. Заедно с колегите си Георги Андонов и Евгения Ангелова тя предлага промени в разпоредбата на чл. 76 от ЗЗД, която касае последователността на погасяване на задълженията в различните му части. Към момента разпоредбата гласи, че при погасяне на задължението първо се погасят разноските по изпълнителното производство, след това лихви и неустойки и едва тогава – главница. Тримата депутати от ГЕРБ предлагат коренна промяна – когато изпълнението не е достатъчно да покрие лихвите, разноските и главницата, да се погасяват най-напред главницата, след това лихвите и най-после разноските. Така постепенното изчистване на главницата ще прекрати трупането на лихви. Към момента вносителите на предложението запознават народните представители и от другите политически сили с промените и положителните последици от тях.

 

„Считам, че промяната на този текст ще бъде от полза на гражданите и крайната цел е събираемост на тези задължения. Тя ще промени коренно положението на длъжниците в едно изпълнително производство. Това е епохална промяна на философията на закона. Трябва всеки всеки да плати задължението си и да не бъде утежняван с допълнителни условия, които да го докарват до невъзможност да покрие задължението си”, каза Мария Белова.

 

Тя допълни, че при сегашното положение длъжникът попада в безкрайна спирала, при която не може да достигне до крайно погасяване на главницата, а се натрупват лихви и неустойки.

„Фактите сочат, че има над 13 милиарда несъбрани вземания от такива длъжници и считам, че една от причините е именно невъзможността на длъжника да покрива неустойките и лихвите, а оттам и съответно главницата да не се намаля. Лично се надявам, че като млади народни представители ще имаме смелостта и куража да убедим останалите си колеги, защото промяната е крайно необходима за обществото”, допълни народният представител.