Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Паметна плоча на поетесата Станка Пенчева и художникът-график Георги Пенчев бе поставена на родната им къща

27 май 2015 15:10,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 861
Възпоменателно събитие Станка и Георги Пенчеви

На 27 май 2015 г. възпоменателно събитие събра на ъгъла на ул. „Йордан Кювлиев” и ул. „Мишо Тодоров” граждани и близки на поетесата Станка Пенчева и нейния брат – художникът-график Георги Пенчев. С финансовата подкрепа на ученици от Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов” с класен ръководител г-жа Дочка Петрова, както и със спомоществователството на културни институции, граждански и политически организации, бе изработена паметна плоча на видните сливенци, оставили богато наследство за града и страната си.

Откриването на паметната плоча съвпада с навършването на 1 година от смъртта на Георги и Станка Пенчеви, починали съответно на 26 и 27 май 2014 г. в София. Монументът, който е дело на скулпторa Николай Султанов, бе открит от дъщерята на Станка Пенчева – Радина Цачева и от директорa на хуманитарната гимназия – Жельо Радев.

Пред паметта на двамата сливенски творци се поклониха също заместник областният управител Веска Вълчева и заместник-кметът на община Сливен Иван Петров.

Снимки

г-жа Дочка Петрова разказва за дейностите по инициативатаВъзпоменателно събитие Станка и Георги ПенчевиЗаместник областният управител Веска Вълчева поднася цветя пред паметната плочаскулпторът Николай СултатовВъзпоменателно събитие Станка и Георги Пенчеви