Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

СЛОВО НА ТАНЯ СТАНЧЕВА НА ПЛОЩАД „ХАДЖИ ДИМИТЪР” НА 24 МАЙ 2015 г.

28 май 2015 14:52,
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди 8 години, брой четения: 2093
Таня Станчева

Всяка година 24 май идва с блясъка на своята тържественост, пренесъл възрожденския си дух през годините, утвърдил се като най-светлия, най-съкровения, най-българския празник!

Това е денят на буквите, на просветата и на духа! И на гордостта на поета Иван Вазов, написал, че „и ний сме дали нещо на света – на вси славяни книги да четат”. Това е денят, в който по-емоционално усещаме себе си като неделима част от световната цивилизация. В този ден пеем Химна на Кирил и Методий, защото 24 май е символ на достойнство, традиция и духовност! Достойнство – защото честваме азбуката, която сме дали на света и се нареждаме сред първите народи в Европа – със самочувствие, образованост и културна независимост. Традиция, защото е празник на културата, науката и знанието, на хората, които създават устоите на нацията и пазят нейната идентичност, на тези, които възпитават поколенията.

В този ден се прекланяме и пред учителите, които с душа и слово всеотдайно и неуморимо изграждат духовната крепост на знанието! Поклон пред всички вас – съвременни просветители – учители, творци, хора на свободното слово! Имайте сила и енергия, за да продължите да втъкавате в идните поколения своите знания и любов!

На Вас, скъпи ученици, помнете своя род и език!

Честит празник, уважаеми съграждани!

 

 

*** В навечерието на 24 май община Сливен присъди наградата „Аргира Жечкова” за жена- учител и общественик с принос за издигане престижа на учителската професия и доказани високи професионални умения като преподавател и възпитател на младото поколение на г-жа Таня Станчева, старши учител по история и физическо възпитание и спорт в Хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов”- Сливен.

Снимки

Таня СтанчеваТаня Станчева