Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

РЕЗУЛТАТИ ОТ ПЪРВАТА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИ ФОНД "КУЛТУРА" КЪМ ОБЩИНА СЛИВЕН

27 юли 2015 12:32, Общински съвет - Сливен
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 8 години, брой четения: 866

Общински фонд „Култура"- Сливен

обявява резултатите от първата сесия на Фонда за 2015 година

 

 

Завърши първата сесия на общински фонд „Култура“- Сливен, чийто цели са свързани с подкрепа на организации и индивидуални творци в създаването на продукти в сферата на културата, обвързани тематично със Сливен и сливенския край, създаване на предпоставки за активен диалог между общинския и неправителствения сектор в сферата на културата и изкуството, а в дългосрочен план- популяризиране културата на Сливен и стимулиране въвеждане на иновативни практики в създаването и промотирането на културна продукция, както насърчаване развитието на конкурентно способен продукт. Общински фонд „Култура” подпомага финансиране и съфинансиране на стойностни образци на културата, в различните й форми: музикални произведения; документални филми;литературни произведения; художествени произведения в сферата на изкуствата; изследователски трудове, свързани с културно-историческото наследство на Сливен; творчески продукти на млади сливенски дарования.

„Експертният съвет на Фонда проведе няколко заседания, на които организира своята работа, свързана с процедурите по технически подбор на проектите (съответствие на подадените документи с административните изисквания), запозна се с постъпилите материали, обосновката, целите, целевите групи, дейностите, етапите на реализация, бюджетните разчети, устойчивостта на резултатите, материалите на рецензентите, екипите за работа и партньорите, оцени проектите.“ Това съобщи председателят на Фонда Соня Келеведжиева. „От постъпилите 11 проекта са одобрени за финансиране 7 - на общата стойност от 9 100 лв., 2 са отложени за следващата сесия и 2 са отхвърлени. „Експертният съвет разгледа задълбочено постъпилите проекти, направи своя експертен анализ и оцени проектите. По- голямата част от творците и колективите са спазили изискванията при оформяне на документацията, но има и проекти с пропуски, допуснати са неточности в бюджетните разчети, липса на ясни цели, авторски права и др. Някои от кандидати не са спазили изискванията, установени с Павилника на Общински фонд „Култура“, не са подали коректно изискваната информация.

На първата сесия финансираме два проекта в сферата на изобразителното изкуство, аргументирано защитени и най- високо оценени от Експертния съвет: Кураторски проект „Фрагменти“ и „200 години от рождението на Д. Добрович”– реставрация и дигитализация на творби на Добрович, притежание на ХГ – Сливен“. Ще подпомогнем и издаването на документална проза- краеведско изследване, свързано с женското движение на територията на Сливен; един роман на съвременна, значима тема, свързан с преселението на бесарабските българи; три пиеси с актуална проблематика; издаването на вестник, тематично обвързан с историческата памет на Сливен и концерт- спектакъл, свързан с 155 години от създаването на първото читалище в града ни.“

Списък на одобрените проекти:

/Номерацията на проектите е съобразена с поредността на постъпилите документи/

ПРОЕКТ 2- Кураторски проект „Фрагменти”- Тодор Терзиев, Стефан Кънев, Елеонора Терзиева, Благовеста Желязкова

РЕШЕНИЕ : отпускат се 2500 лв. за подпомагане на кураторски проект „Фрагменти”.

 

ПРОЕКТ 3- „Гордостта да си жена”- документална проза за дейността на движението на жените в Сливен/ в два исторически периода/, автор Гинка Стоянова

РЕШЕНИЕ: за издаването на книгата „Гордостта да си жена” Общински фонд „Култура” отпуска 1200лв.

 

ПРОЕКТ 5- „Горчиви череши”- роман за живота на бесарабските българи- Ана Малешкова, Димитър Куртев

РЕШЕНИЕ: за издаването на книгата „Горчиви череши” Общински фонд „Култура” отпуска 1000лв.

 

ПРОЕКТ 7- Вестник „Сливен”- годишно издание на сдружение „Мати Болгария”

РЕШЕНИЕ: за издаването на вестник „Сливен” Общински фонд „Култура” отпуска 700лв.

 

ПРОЕКТ 8- „Човек в реката и други пиеси”- 3 пиеси, автор Деньо Денев

РЕШЕНИЕ: за издаването на книгата „Човек в реката и други пиеси” Общински фонд „Култура” отпуска 1000лв.

 

ПРОЕКТ 9- „200 години от рождението на Д. Добрович” – реставрация и дигитализация на творби на Добрович, притежание на ХГ – Сливен, Даниела Ненчева

РЕШЕНИЕ: за реставрация и дигитализация на творби на Добрович, притежание на ХГ-Сливен Общински фонд „Култура” отпуска 2000лв.

 

ПРОЕКТ 10- „ Читалище „Зора” – символ на първите в Сливен”- концерт- спектакъл на НЧ „Зора 1860”-Сливен, читалище „Зора“

РЕШЕНИЕ: за организиране и провеждане на концерт- спектакъл на НЧ „Зора 1860”-Сливен Общински фонд „Култура” отпуска 700лв.

 

Отложени:

 

ПРОЕКТ 6- „Най- ръкоделният град”- книга- албум, Дима Илиева

РЕШЕНИЕ: проектът няма да бъде подкрепен на първата сесия. След

отстраняване на пропуските авторът има право да го внесе за разглеждане на втората сесия на Общински фонд „Култура”.

ПРОЕКТ 11- „ Камъчета в реката”- книга с разкази , Добри Добрев

РЕШЕНИЕ: проектът няма да бъде подкрепен на първа сесия. След отстраняване на пропуските авторът има право да го внесе за разглеждане на втората сесия на Общински фонд „Култура”.

 

Отхвърлени:

 

ПРОЕКТ 1 - „Полетът на чайката”- шоу- спектакъл- Димитър Цветанов

ПРОЕКТ4-„Донорството”- документален филм за донорството- „Наблюдател”.бг. ЕООД- Александра Руменова Иванова

 

АКТУАЛНА информация

• Авторите на отложените и отхвърлените проекти могат да направят справка в отдел „Култура“- Община Сливен/Десислава Куртова- секретар на УС на Фонда/ и в ст.101 на ОбС Сливен за решението на УС на Фонда и препоръките към проектите.

• След подготовка на документите на одобрените проекти от първата сесия, авторите ще бъдат информирани своевременно и поканени да подпишат договорите за финансиране.

 

Председател: Соня Келеведжиева

Членове: Румен Андонов

Стела Костова

Радост Костова

Александър Дойчинов

Проф. Йордан Калайков

 

Секретар: Десислава Куртова