» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Допълнен вариант на Иновационната стратегия за интелигентна специализация представи Министерство на икономиката

31 July 2015 10:24,
Emission of: District Sliven 8 years ago, number of readings: 733
Снимка

На 29.07.2015 г. областният управител Димитър Сяров участва в работна среща, организирана от Министерство на икономиката. На нея беше представен допълнен вариант на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на Република България - 2014-2020 г. (ИСИС). Той е резултат от обобщените материали от проведените срещи и извършени дейности по изпълнението на Плана за действие по ИСИС.

ИСИС се разработва в съответствие със стратегията на Съюза „Европа 2020” за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж. Стратегията е задължително предварително условие за първите приоритети на оперативните програми „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) и „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОПНОИР).

Документът следва да идентифицира силните страни на българската икономика, които са в състояние да подкрепят „Тематичните области“ с потенциал за растеж (Мехатроника и чисти технологии, Информатика и ИКТ, Здравословен начин на живот и биотехнологии, Нови технологии в креативни и рекреативни индустрии). Основна цел, която си поставя Стратегията е България да премине от групата на „плахите иноватори” в групата на „умерените иноватори”и да направи качествен скок в иновационното си представяне на ниво ЕС за справяне с обществените предизвикателства в сферата на демографията, устойчивото развитие, интелектуалния капитал и здравето на нацията. По този начин ограничените европейски и национални публични средства ще допринесат за по-високата конкурентоспособност, за справяне с предизвикателствата през бизнеса, за включването на всяка страна от съюза в международната верига на стойността. За целите на стратегията и новия програмен период по оперативните програми е необходимо да бъдат определени продуктовите и технологични ниши, в които страната ни има предимство и може да се конкурира успешно.

Бяха проведени множество дискусионни форуми и работни срещи, включително и в Областна администрация Сливен през февруари т.г., както и бяха изготвени аналитични материали от всички шест региона, в т.ч. и от 28-те областни администрации. В резултат бяха подредени тематичните области по значимост от гледна точка на наличния регионален капацитет. За Югоизточен район това са „Мехатроника и чисти технологии“ и „Здравословен начин на живот и биотехнологии“. Проектите по тези две тематични области ще бъдат подкрепени с бонус точки при кандидатстването по Приоритет ос 1 на ОПИК и Приоритетна ос 1 на ОПНОИР. Това не означава, че по другите тематични области не може да се кандидатства, но бонусната система цели приоритизация на средствата от ЕСИФ.