Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В Любенова махала официално бе открит паметник на поп Еньо Попдимитров

08 септември 2015 15:49,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 1129
Паметника на поп Еньо Попдимитров

На 8 септември 2015 г. в центъра на с. Любенова махала, община Нова Загора, официално беше открит паметник на роденият в селото поп Еньо Попдимитров.

Той е роден през 1826 година, а през 1844 г. се жени и има пет деца. През 1864 г. е ръкоположен за свещеник и става служител в храма „Свети Великомъченик Георги“ , където по-късно се сприятелява с учителя на селото – старозагорецът Стефан Минчев. Заедно с него и с други свои съмишленици, те създават таен революционен комитет, на който поп Еньо става председател през 1869 г. Ползвал се е с уважението на Васил Левски и революционери от цялата страна. След години на премеждия и заточение, през 1876 г. на смъртния си одър, поп Еньо Попдимитров отправя към сънародниците си следните слова: „Нека Бог ви помогне да ви стъпи крака в мило Отечество!“.

Церемонията по тържественото откриване на паметника, уважиха народният представител Галя Захариева, заместник областният управител Веска Вълчева, кметът на Община Нова Загора Николай Грозев и неговите заместници Ивайло Енев, Светла Стоянова и Маргарит Тодоров, кметът на с. Любенова махала Иван Иванов, секретарят на Община Нова Загора Веселина Трънова, директорът на Исторически музей Нова Загора Пейчо Пейчев, граждани и гости на Любенова махала.

Слово за създаването на паметника поднесе кмета на Любенова махала, който благодари на всички дарители, които са направили възможно реализирането на проекта. С благодарност към жителите на селото се обърна и кметът на Община Нова Загора, изказвайки възхищението си от родолюбието на тези, които не забравят своята история и правят така, че и поколенията след тях да я помнят.

Паметникът, дело на скулптора Цветан Цветков, беше осветен от протойерей Димитър Попов, след което присъстващите имаха възможност да поднесат своите венци и цветя, прекланяйки се пред делото на поп Еньо Попдимитров.

Снимки

Откриване на паметника на поп Еньо Попдимитров Откриване на паметника на поп Еньо Попдимитров Обръщение на кмета Николай ГрозевОткриване на паметника на поп Еньо Попдимитров Освещаване на паметникаОткриване на паметника на поп Еньо Попдимитров Откриване на паметника на поп Еньо Попдимитров Венец от общинския кмет и заместник-кметът на Нова ЗагораЦветя в знак на почит от заместник областният управител Веска ВълчеваСкулпторът Цветан Цветков - автор на паметникаОткриване на паметника на поп Еньо Попдимитров