» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител проведе работна среща, свързана с предстоящото стартиране на дейностите по строежа на ЛОТ 2 от АМ „Тракия”.

23 February 2010 17:10,
Emission of: District Sliven 14 years ago, number of readings: 1297
работна среща

На 23 февруари 2010г. /вторник/ от 10.30 часа в заседателната зала на Областна администрация - Сливен се проведе работна среща, свързана с предстоящото стартиране на дейностите по строежа на ЛОТ 2 от АМ „Тракия”.

Срещата инициирана от областният управител г-н Марин Кавръков е продиктувана от възможността за ангажиране на работна сила от нашия регион в изграждането на магистралата и необходимостта от професионално обучение.

Това е най - големият инфраструктурен проект от национален мащаб, през последните 30 години. Той е приоритет на правителството, и приоритет на област Сливен. В условията на икономическа криза, това е шанс за нашата област много безработни хора да си намерят своя поминак. Състоянието и равнището на безработица в област Сливен е предпоставка за осигуряване на необходимия капацитет от работна ръка при строежа на магистралата.

На срещата присъства инж. Иван Христов директор „Административна дейност и управление на персонала” на „Трейс Груп Холд” АД, г-н Кольо Колев Директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта” Бургас, зам. областният управител г-н Пейчо Пейчев, заместник-кметове на общините от областта, директори на Дирекции „Бюро по труда” от областта, представители на обучаващи организации, граждани и медии.

Срокът по изграждането на ЛОТ 2 /Стара Загора – Нова Загора/ от АМ „Тракия” е 25 месеца и всеки ден закъснение ще е със санкции за фирмата изпълнител. Официално не е подписан договорът за строителството, но фирма „Трейс Груп Холд” АД е дала най – ниска цена и е евентуалният изпълнител на проекта.

Инж. Иван Христов сподели с присъстващите, че предвид интензивното строителство ще се наложи в много кратки срокове да се наеме квалифицирана и неквалифицирана работна ръка, да се сключат договори с фирми подизпълнители от региона. В момента специалисти инженери подготвят разбивки и график на всяка една дейност от строителният процес.

Той благодари на областния управител г-н Марин Кавръков за инициираната среща и ангажимента на областна администрация за координиране на тези процеси. Логистичното осигуряване на изграждането на магистралата е сложен процес и има нужда от помощта на държавата.

Икономически интерес на фирмата изпълнител е набирането на строителни инженери, геодезисти, строителни специалисти, машинисти на пътно - строителна техника, подемно - транспортна техника, монтирана на пътни транспортни средства багеристи, шофьори и др. да е от региона.

За целта г-н Марин Кавръков впрегна целия административен апарат за организацията по актуализиране на списъците с безработни лица от региона. Съответните списъци с близки и сходни професии на хора, които могат да се преквалифицират и намерят работа по този проект. Кметове на общините се ангажираха с популяризирането на новата възможност пред хората за намиране на робата. В общините Нова Загора и Твърдица се очаква активизиране на работната сила и предполагаемият резултат е поне 50 % от наетите лица да са от тези общини.

Г-н Кольо Колев припомни на присъстващите за програмите за обучение, чрез ваучери по схема „Аз мога”- за заетите лица и програмата "Развитие" – безработните.

Уточнени са начина на координация на бюрата по труда и фирма „Трейс Груп Холд” АД, обучаващите организации трябва да направят контакт с фирма „УСМ” АД, която е част от холдинга.

Областният управител г-н Марин Кавръков сподели, че с тази среща и в този формат няма да се приключат действията по намаляване на безработицата в региона.

Той се разпореди всеки петък от 16.00 часа в Областна администрация, представители на Бюрата по труда да правят отчет колко безработни са консултирани за намиране на работа и предложена преквалифиция. Бюрата по труда не трябва да се превръщат в бюра отчитащи безработицата, а да отчитат осигурените нови работни места.

Областният управител г-н Марин Кавръков постави срок 3.05.2010 г., когато ще бъде първата копка на ЛОТ 2 от строителството на магистралата, 200 човека от областта да бъдат обучени и назначени на работа.

Към 01.09.2010 г. безработицата в областта от 13% трябва да намалее на 6-8%. Той обяви, че това ще бъде критерият за оценка на работата на бюрата по труда за тази и следващите години.

Photos

работна среща