Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проект на УНИЦЕФ представи дейността си в Областна администрация Сливен

08 октомври 2015 16:58,
Излъчване: Област Сливен преди 8 години, брой четения: 702
Проект на УНИЦЕФ представи дейността си  в Областна администрация Сливен

На 08.10.2015 г., под председателството на г-жа Веска Вълчева – заместник областен управител, се проведе заседание на Областна координационна група за подпомагане изпълнението на проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства”.

В срещата взеха участие Майя Грозданова и Кремена Чобанова - УНИЦЕФ България, д-р Любомир Жупунов – председател на Сдружение „Дете и пространство“ и г-жа Весела Банова – терапевтичен директор на Сдружението, проф. Нели Петрова-Димитрова – председател на УС на Институт по социални дейности и практики и Елена Манасиева – програмен директор на Института, ръководителите на Център за психологическа подкрепа за деца и семейства Сливен и Комплекс за услуги за деца в конфликт със закона, директори и експерти на РДСП и ДСП, началници на отдели „Закрила на детето“, представители на общините от областта, на МКБППМН, на Окръжна прокуратура, на РИО Сливен, на РЗИ Сливен, на Център за майчино и детско здраве Сливен, на Сдружение „Лекари на света”.

Целта беше да се представи информация за осъществените и предстоящи дейности по проект „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства” и информация за услугите, разкрити с подкрепата на УНИЦЕФ.

Г-жа Вълчева откри заседанието и припомни, че на 04.09.2013 г. между УНИЦЕФ, областния управител на Сливен и кметовете на четирите общини е подписан Меморандум за сътрудничество за изпълнение на проекта. Той се реализира от УНИЦЕФ и има важно значение за област Сливен и за изпълнението на политиките и реформите, свързани със системата на правосъдие за деца. Г-жа Вълчева изрази увереност, че дейността на създадените услуги ще окаже дълготрайно положително въздействие за подобряване грижата за децата, а за постигане на напредък в тази насока тя призова за продължаване на доброто партньорство.

Г-жа Грозданова информира присъстващите за изпълнението на дейностите по проекта. В рамките на реализацията му в гр. Сливен са разкрити Център за психологическа подкрепа за деца и семейства, Синя стая за щадящо изслушване на деца и Комплекс за услуги за деца в конфликт със закона и техните семейства. В гр. Котел е готов и предстои да стартира дейност Център за работа с деца на улицата, а в гр. Нова Загора се работи по създаване на Център за обществена подкрепа.

Информация за дейността на Център за психологическа подкрепа на деца и семейства беше представена от неговия управител Марияна Бакалска. Това е здравно-социална услуга, насочена към деца с прояви на психично страдание, изразяващо се чрез асоциално поведение или поведение на конфликт със закона. Услугата включва разнообразни консултативни, терапевтични и рехабилитационни дейности, насочени към създаване, поддържане и разширяване на социалните умения на децата и младежите с прояви на психично страдание и конфликт със закона. Целева група на услугата са: деца, навършили 14 г., извършили престъпление по смисъла на НК; деца във висок риск с деструктивно поведение като бягства, скитничество, просия, проституция, трафик; деца до 14 години, които имат противообществени прояви; възрастни. Управлението на услугата е предоставено от община Сливен на Сдружение „Дете и пространство”.

За дейността на Комплекса за услуги за деца в конфликт със закона и техните семейства информира Елена Манасиева. Той включва три услуги - Център за интензивна социално-възпитателна подкрепа с 32 места, Преходно и Наблюдавано жилище с по 4 места. Управлението на комплекса е предоставено от община Сливен на Института по социални дейности и практики.

Услугите на Центъра са предназначени за деца със застрашаващо благосъстоянието им поведение (бягства от дома, зависимости, просия, скитничество, проституция, деца, които не посещават училище, деца до 14 г., които имат противообществени прояви, деца на улицата, деца, жертви на злоупотреба и насилие, деца със зависимости) и деца в конфликт със закона (навършили 14 г., извършители на престъпления по смисъла на НК).

Преходното и Наблюдавано жилище предоставят 24 часова грижа на деца и младежи, а целевата група са деца на възраст от 16 до 18 г., както и над 18 г., напускащи СПИ и ВУИ, поправителен дом.

Г-жа Яница Янева-Стоянова представи информация за дейността на Център за майчино и детско здраве, разкрит с подкрепата на УНИЦЕФ в гр. Сливен с изнесени работни места в Нова Загора, Котел и Твърдица. Центърът предоставя патронажни грижи за бременни жени и родилки, новородени и деца до 3-годишна възраст. Домашните посещения са основна стратегия за предоставяне на услугите на центъра.

Представителите на Сдружение „Дете и пространство” и Институт по социални дейности и практики изразиха надежда, че ще имат подкрепата и партньорството на организациите и институциите на местно ниво, което е от изключителна важност за успешната дейност на услугите.

Снимки

Проект на УНИЦЕФ представи дейността си  в Областна администрация СливенПроект на УНИЦЕФ представи дейността си  в Областна администрация СливенПроект на УНИЦЕФ представи дейността си  в Областна администрация Сливен