» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Заместник областният управител Веска Вълчева присъства на откриването на фотоизложбата „Венеция се оглежда“

04 December 2015 17:45,
Emission of: District Sliven 8 years ago, number of readings: 706
Фотоизложбата „Венеция се оглежда“

На 4 декември 2015 г. в галерия „Добрович“ в Сливен беше открита изложба, която се поставя за първи път в България. Гости на откриването бяха Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт в София, заместник областният управител Веска Вълчева, заместник-кметът на община Сливен Пепа Чиликова, общественици, граждани и гости на града.

Директорът на Художествена галерия „Димитър Добрович“ Даниела Ненчева благодари на присъстващите за интереса към фотографиите, след което Луиджина Педди разкри повече за снимките и техния автор.

Приветствие към присъстващите отправи и г-жа Вълчева, която изрази радостта си от това, че именно гражданите на Сливен са първите, които ще могат да се насладят и да се вдъхновят от тези прекрасни творби. Тя изрази увереността си в това, че изложбата заслужено ще има висока посещаемост и благодари на г-жа Педди за доброто сътрудничество с местната галерия.

Фотографиите в галерия „Добрович“ са 40 на брой и са част от колекция от над 1000 снимки, реализирани между 2004 и 2006г. Те представят една непозната Венеция, ефимерна и едновременно вечна, която се оглежда в стъклата на собствените си прозорци. Куполи, дървета, камбани, колони, облаци, статуи и комини изкачат от прозорците на къщи и дворци, приемайки необичайни форми. Авторът Рикардо Дзиполи е роден в Прато, Италия през 1952 г. Дипломира се през 1975 г. в университета във Венеция, със специалност Персийски език и литература. Първата му самостоятелна изложба е в Института за съвременно изкуство в Лондон през октомври 1976 година, по-късно показва свои творби в 14-тото биенале за съвременно изкуство в Сао Пауло, Бразилия. Оттогава са организирани множество изложби с негови фотографии в Италия, Австрия, Иран и други държави.

Photos

Фотоизложбата „Венеция се оглежда“