Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен почете 17 януари – една от най-светлите дати в историята на града

17 януари 2016 14:18,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 932

Тържествена церемония по случай 138 години от освобождението на Сливен от османско иго се проведе днес пред морената с паметна плоча на площад „17 януари”. Десетки граждани се събраха на едноименния площад в квартал „Клуцохор”, за да отдадат почит към хората, отдали живота си за освобождението на Сливен. Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен по повод освобождението отслужи Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Иоаникий в съслужие със свещеници от храм „Св. Николай Чудотворец“.

„17 януари означава дълг да продължим делото на предците ни, за които той е бил ден първи на свободата, да се опитаме да се впишем достойно в линията на съзиданието, в името на едно по-добро настояще. Тази историческа дата е и ден за почит към паметта на всички загинали за освобождението ни. Техният живот, пожертван в една справедлива за България война е причината да имаме нашата държава и нашия Сливен“, каза в словото си кметът Стефан Радев. „Преди 138 години, изстрадалият ни град е съумял да подготви своето бъдеще, обзет от въжделения за самоизграждане и чрез мисълта за подредба, за организация, обединение и много труд е започнал да развива своята икономическа мощ и духовна култура“, каза още градоначалникът, като изрази надежда, че Сливен ще продължи да се развива.

В памет на загиналите за Освобождението на Сливен и в знак на признателност с военни почести бяха поднесени венци и цветя от кмета на Сливен Стефан Радев, зам.-областния управител Камен Костов, председателят на Общинския съвет Димитър Митев и общински съветници, Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий, командването на военно формирование 22220, ръководството на ОД на МВР и Регионален инспекторат по образование – Сливен, СОСЗР, Съюз на ветераните от войните, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите, Съюз на ветераните от войните на България, Дружество за приятелство с народите на Русия, Регионален исторически музей – Сливен, Общински клуб „Русофили“, Дружество на руските граждани, живеещи в Сливен „Отчий дом“, Военен клуб – Сливен, Гражданско сдружение „Свети Георги Победоносец“, политически партии, организации, ученици и граждани.

Цветя бяха поднесени още от името на министъра на земеделието и храните Десислава Танева, евродепутата Мария Габриел и народните представители Мария Белова и Петър Петров.

Организатор на проявата, посветена на днешния паметен за Сливен 17 януари, е община Сливен, съвместно със Светата Сливенска митрополия, Регионалния инспекторат по образование - Сливен и Военно формирование 22220 – Сливен.

Снимки