Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Откриха първата клетка от новата Регионална система за управление на отпадъците край Хаджидимитрово

22 януари 2016 16:11,
Излъчване: Община Сливен преди 8 години, брой четения: 841

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметовете на Ямбол и Сливен Георги Славов и Стефан Радев откриха първата клетка на новата Регионална система за управление на отпадъците – регион Ямбол, в която ще се депонират отпадъците на пет общини- Ямбол, Сливен, Нова Загора, Тунджа и Стралджа. На тържествената церемония в землището на с. Хаджидимитрово присъстваха още кметовете на общините, които депото ще обслужва, зам.- кметовете на община Сливен Стоян Марков и Стефан Кондузов, официални лица и други гости.

 

Пред журналисти Стефан Радев изказа благодарност към всички, допринесли за успешното осъществяване на този проект, който е от особена важност за нашата община. „Вече разполагаме с нова система за управление на отпадъците и това депо в Ямбол включва целия цикъл от оползотворяването им, сепариране и депониране на неизползваемите такива. Чрез реализацията му е решен проблемът със закриването на старото сметище край Сотиря”, посочи още той. По думите му, въпреки ,че разстоянието до новото сметище е по-голямо и в услугата вече е включено сепариране, което ще увеличи план-сметката за чистота, това е съвременния начин да решаваме проблема с отпадъците. Кметът на Сливен е председател на Сдружението на общините, участнички в проекта за изграждане на депото.

 

При откриването министър Василева изрази удовлетворение от реализирания проект, който ще обслужва близо 270 хиляди граждани. „Въпреки обществения отпор, проектът е реализиран в срок и новата инфраструктурата изцяло съответства на изискванията за опазването на околната среда. Убедена съм, че ползите от него са налице, вярвам че ще продължат усилията за надграждането му със система за компостиране”, допълни тя. Министър Василева поясни още, че такава възможност се дава с нова процедура по ОП „Околна среда” като близо 100 мил. лв. ще бъдат налични на общините за такива дейности. Кметът на Ямбол Георги Славов от своя страна изрази удовлетвореност от приключването на проекта и благодари на всички общини за подкрепата.

 

Новото депо е изградено по Проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Ямбол – Първа фаза“. Той бе изпълнен в партньорство от общините Ямбол, Сливен, Нова Загора, „Тунджа“ и Стралджа, като община Ямбол бе водеща община по проекта.В рамките на проекта бе извършено също и закриване и рекултивация на старите сметища на общините Ямбол, Сливен, Нова Загора и Стралджа.

 

Снимки