Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

100 години от рождението на поетесата Надя Неделина!

23 февруари 2016 19:10, Общински съвет - Сливен
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 8 години, брой четения: 698
Надя Неделина

На 25 февруари се навършват 100 години от рождението на поетесата Надя Неделина- Гетман, творец, който отдаде на Сливен и България голямото си сърце и талант.

Забележителен е поетичният й свят, стиховете й завладяват с копнежа си по сливане с родната земя. Всеки българин би могъл да утоли „жаждата си по простота, хармония и любов направо от извора на българските звучни песни, от сълзите на майките белокоси, от светлината на раждащите се изгреви в женското сърце, от тишината на огнените залези в самотните им нощи, от мириса на рохка пръст и ягоди, на барут и здравец, носещ се над воеводския ни град..., разтваряйки книгите й.“ Благословено бе словото на Неделина! Над 30 книги за деца и възрастни остави като творческо наследство поетесата: "Приказка за добрите животни и вълка", "Звездичка", "Бели цветя", "Те изграждаха комбинат", "Как Васката стана партизанин", "Спасени цветя", "Път към свободата", "Синият вятър", "Хайдушки корени", "Пейте ми, птички", "Трябва някой да дойде", "Избрани песни за деца и юноши", "Върху жаравата на времето", "А исках да обичам", "Човек ли съм ?","Родени от самота","Белези от пътя", "Небето се завръща", "Така видях Сливен, когато бях дете", "Лицето на залеза", "Непослушното мече", "Клончето се смее", "Калина", "Повиках те в съня си", "Върни ми лятото", "Сълза в окото на всемира", "Глад за нежност", "Копнеж по роден край", "Звездни сълзи", "Глад за нежност", „Жажда за горене" и др.

Преди повече от 15 години тя дари на община Сливен ценна колекция от графики на Илия Бешков, били притежание на семейство Гетман. Животът на Неделина премина в три епохи, като носеше своите "белези от пътя" с гордост. И в зрелостта си бе творчески устремена. И нито с жест, нито с дума даде знак за отстъпление от живота, за примирение с нелеката българска съдба до своята 96- та годишнина, защото имаше „една сливенска закалка“.

Кръвно свързана с града под Сините камъни, с родния Сливен, Неделина бе носител на десетки награди и ордени, сред които и голямата сливенска награда за литература и изкуство "Добри Чинтулов" за 2002 година. Същата година стана и носител на званието „Почетен гражданин” на нашия град.

Общински съвет- Сливен изразява преклонението си пред учителя журналиста, писателя, пред поета Надя Неделина.

Общинските съветници ще почетат паметта на Надя Неделина на 24.02.2016 год. от 10.30 часа на Старите гробища.

Поклон пред паметта й!

 

Общински съвет- Сливен