» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

XVIII Национален фестивал на детската книга се провежда в Сливен

09 May 2016 13:09,
Emission of: District Sliven 8 years ago, number of readings: 653
Снимка 1

От 9-ти до 11-ти май 2016 г. в Сливен се провежда XVIII Национален фестивал на детската книга.

По традиция фестивалът бе открит в Драматичен театър „Стефан Киров“ с концерт на 09.05.2016 г., на който присъстваха областният управител Татяна Петкова и заместникът й Веска Вълчева, народните представители Мария Белова и Галя Захариева, кметът на Община Сливен Стефан Радев, председателят на Общински съвет Сливен Димитър Митев, дейци на културата и просветата, библиотечни работници, много деца от сливенските училища.

Гостите се насладиха на изпълненията на талантливите малки певци Иван Стоянов - българското лице на Детската евровизия – 2015, и Станислав Илиев – малката сливенска звезда в шоуто „България търси талант“ - 2016, на танцьорите от танцова формация „Вълшебни ритми“ - Бургас, от акробалет „Тиара“, от балет „Барби“, на изпълненията на вокалната формация „Морски песъчинки“ - Бургас и вокална група „Славейче“.

За 18-та поредна година фестивалът реализира успешно основните си цели: популяризира творчеството на съвременните български детски автори, които творят както в страната, така и извън нейните граници; активно съдейства за подобряване на взаимодействието между авторите, илюстраторите, издателите и разпрстранителите на детски книги; предизвиква дебат и влияе на издателските политики; налага нови модели за създаване на интерес към книгите и четенето чрез многобройни конкурси и пленери; вдъхновява децата към творчество. Националната награда „Константин Константинов“ повече от 10 години е стимул за развитие на писането и публикуването за деца. Националният фестивал на детската книга се е превърнал в културно събитие с национален и международен престиж, което привлича все повече участници и гости от страната и чужбина.

Фестивалът се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” с подкрепата на Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация - Сливен, най-големите детски издателства. Тази година преминава под патронажа на Вежди Рашидов - министър на културата, и Десислава Танева - министър на земеделието и храните.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5