» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител изнесе лекция по време на кръгла маса, свързана с 30-годишнината на ИПФ – Сливен

16 May 2016 14:36,
Emission of: District Sliven 8 years ago, number of readings: 778
Снимка 1

На 16.05.2016 г. Инженерно-педагогическият факултет – Сливен към Технически университет – София чества своята 30-годишнина. Част от програмата на честванията беше Кръгла маса на тема „Образователни практики в сътрудничество между средни и висши училища“, преведена под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов.

Присъстваха заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев, народният представител Иван Славов, директорът на дирекция „Висше образование“ в МОН Мария Фъртунова, заместник областният управител Веска Вълчева, кметът на община Сливен Стефан Радев, началникът на РИО-Сливен д-р Бисерка Василева, ректори, заместник-ректори и декани.

Форумът беше открит от проф. д.т.н. инж. Станимир Карапетков - заместник-ректор за „Факултет и Колеж – Сливен“, който прочете поздравителен адрес от министър-председателя, и проф. д.т.н. инж. Георги Михов – ректор на Технически университет София.

Татяна Петкова изнесе лекция на тема „Партньорство бизнес – образование: противоречия между потребностите на бизнеса и интересите на подрастващите“. „Професионалното образование и обучение е пряко свързано с местния бизнес и работодатели. То работи и се развива в съвместна мрежа с общинската и областна администрация, Бюрото по труда, комисията по заетостта, браншови организации, работодатели и представители на работниците,“ каза тя. „Подобряването на този механизъм на сътрудничество и споделянето на отговорности ще осигурят условия за повишаване качеството на професионалната подготовка в съответствие с новите изисквания на националната и регионална икономика,“ допълни още Петкова. Тя още веднъж подчерта необходимостта от по-широкообхватното въвеждане на дуалното обучение и защитените професии.

В края на изказването си, областният управител съобщи, че в момента тече процес на разговори относно откриването в Сливен на високотехнологичен бизнес парк.

Програмата на честванията продължава днес с откриването на ретроспективна фотоизложба за ИПФ-Сливен, изложба „Ретротехника“, както и авторска изложба на картини на Нели Миндова. По-късно ще се проведе академично шествие на преподаватели и студенти, а вечерта в ДТ „Стефан Киров“ е тържественото събрание.

Photos

Снимка 2Снимка 3Снимка 4Снимка 5Снимка 6Снимка 7