Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Цветан Цветанов присъства на XXV- тия юбилеен Национален събор на каракачаните в България

20 август 2016 14:45, Валя Марева (ПП "ГЕРБ"-Сливен)
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 7 години, брой четения: 2046
----

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов присъства на XXV- тия юбилеен Национален събор на каракачаните в България, който се провежда в местността “Карандила” край Сливен. На събитето гости бяха министърът на земеделието и храните Десислава Танева, министърът на туризма Николина Ангелкова, народният представител Мария Белова, кметът на Сливен Стефан Радев и кметът на Котел Коста Каранашев.

 

“Горди сме, че кметът на Котел Коста Каранашев и народният представител от ГЕРБ Мария Белова са каракачани. Похвално е, че Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните е културна организация с наистина дълга история и традиционен събор”, заяви Цветанов. Над 2000 души, които присъстват на събора, станаха свидетели на богата фолклорна програма с участието на танцови състави, които представиха народни танци от различни фолклорни области на Гърция. Има над 150 гости от чужбина. Ансамбълът за народни песни и танци към Община Сливен показа чудесни артистични способности и професионализъм в изпълнението на български фолклор.

 

“Най-мащабното събитие на каракачаните в България е мероприятие, което задължително трябва да бъде посетено, за да се усети духа на традициите в този регион”, категоричен бе Цветан Цветанов.

 

Това издание на събора е посветено на Коста Котавов – Гринята, известен кавалджия и изпълнител на каракачански песни. Котавов бе награден посмъртно за заслугите си за запазване на традициите и културата на каракачаните у нас. В събора участват представители на всички девет дружества на каракачаните у нас от Сливен, Речица, Карлово, Казанлък, Карнобат, Мъглиж, Горно Сахране, Берковица, Монтана. Членовете на дружеството са приблизително петнадесет хиляди, като най – голямата каракачанска общност е в Сливен. Тук живеят около 5 хиляди каракачани.