Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител участва в семинар за изработване на Областни планове за развитие на горските територии

21 октомври 2016 14:33,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 607
Снимка 1

На 20-21.10.2016 г. областният управител Татяна Петкова участва в семинар на тема „Ролята и мястото на общините в процеса на изработване на Областните планове за развитие на горските територии“ 2016 г.

Участници в семинара бяха областните управители, кметовете на общините и председателите на общинските съвети, ръководителите на държавните и на общинските горскостопански субекти и лесовъдите в частните гори. Организатори са Асоциация общински гори /АОГ/, Изпълнителна агенция по горите и Лесотехнически университет.

С влизането в сила на Наредбата за инвентаризация и планиране в горските територии стартира изработването на Областни планове за развитие на горските територии на областта с 10-годишен период на действие, независимо от тяхната собственост. По своята същност те са израз на активното и решаващо участие на местните власти във формирането на горската политика на областта и на общините.

По време на двудневното обучение лекторите представиха същността, целите и подходите на многофункционалното горско планиране, както и отражението на Областния план за развитие на горските територии в общинските планове за развитие и взаимодействието между органите за управление на горите на държавата, общините и на физическите лица в този процес. Участниците бяха запознати с инвестирането в горските територии на общините и възможностите, които предоставя Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г.

В АОГ членуват 59 общини. Учредена е през 2008 година. Асоциацията е сдружение на общините – собственици на гори в Република България и подпомага решаването на проблемите в общинските горски фондове. Председател на Управителния съвет на АОГ е кметът на Сливен Стефан Радев. Членове на Асоциацията от област Сливен са общините Сливен, Твърдица и Котел.