Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

По програма „Региони в растеж“ са инвестирани над 3,1 млрд. лева досега

28 октомври 2016 16:40,
Излъчване: Област Сливен преди 7 години, брой четения: 627
Снимка 1

На 27.10.2016 г. в Плевен се проведе Шестото заседание на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. в Плевен. Участие в него взе областният управител на Сливен Татяна Петкова.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова направи равносметка на приключилата Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013. Тя отчете, че инвестициите по програмата са допринесли за повишаване на БВП с 1,2%, на частните инвестиции, на износа и на средната работна заплата.

Със средствата от ОПРР са изпълнени над 1100 проекта, като в рамките на един проект са реализирани 10, 20 или 30 образователни, социални, културни инфраструктурни подообекта. Със средства от програмата са реновирани 1000 учебни заведения, училища, университети, детски градини и ясли, закупени са над 250 превозни средства в рамките на инвестициите за интегриран градски транспорт, 80 населени места са с обновена градска среда, 75 културни институции са с обновена инфраструктура, изградени са 132 центъра за настаняване от семеен тип. Обновени са 145 туристически атракции, ремонтирани са 53 болници и е доставено високотехнологично оборудване. Фокусът е бил върху онкологията, като са подкрепени както големите държавни многопрофилни болници, така и общинските. Общо над 1300 км са рехабилитираните пътища от републиканската и общинската пътна мрежа, като за тях са инвестирани почти 0,5 млрд. лв. за републиканските пътища, а над 120 млн. лв. – за общински пътища.

Като друг голям успех беше отчетена инициативата за финансов инженеринг JESSICA, която e един добър пример за инвестиции чрез дългосрочно кредитиране на проекти за градско развитие, които създават работни места.

По отношение на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 Павлова отбеляза, че е наваксано закъснението и 76% от бюджета й вече са отворени за кандидатстване от страна на междинните звена и на бенефициентите, като договарянето е 17%. Програмата ще бъде изцяло отворена през 2017 г. Общините вече са не само бенефициенти, но и междинни звена. Разглеждат се над 250 проекта от междинните звена. Това означава, че следващата година може да се очаква бум на проектите в 39-те общини междинни звена с фокус градска среда, градски транспорт, социална инфраструктура и жилища, образование с акцент професионалните гимназии.

Има напредък и в работата по оста за подкрепа и развитие на пътната инфраструктура. От общия бюджет за тази схема в размер за 380 млн. лв. вече са сключени договори и обявени процедури за над 200 млн. лв. През следващата година ще се обявят и останалите средства.

Регионалният министър коментира още, че Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради се явява продължение на мерките, които са реализирани с европейски средства през предишния програмен период. Тя ще продължи и през следващата година, като до 2018 г. ще е безплатна за собствениците. Над 300 млн. лв. са средствата за енергийна ефективност в жилищни и публични сгради в новата оперативна програма.

Във вчерашния форум участваха още още заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова, представителите на ГД „Регионална и градска политика” на Европейската комисия Витория Алиата ди Вилафранка, Владислав Пискорц, Борислава Удфорд, Франсоа Галага, експерти, областни управители, кметове на общини и др.