Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Честване на 139-та годишнина от Освобождението на Сливен от османско иго

17 януари 2017 21:11, ОУ "Е. Багряна" (XII) (ОУ "Е. Багряна" (XII))
Излъчване: ОУ "Е. Багряна" (XII) преди 7 години, брой четения: 1884
Клуб "Млади възрожденци"

Учениците от клуб „Млади възрожденци” към ОУ ”Елисавета Багряна” – Сливен се включиха в общоградския ритуал-поклонение по повод 139 години от освобождението на Сливен , който се състоя на 17 януари от 11 часа пред паметната морена в градинката на площад "17-ти януари" в кв. „Клуцохор”.

На 17 януари 1878 година в Сливен влизат драгуните на майор Кардашевски, водени от Коста Карадимитров и се установяват в квартала „Клуцохор“. Войските на генерал Делингсхаузен са посрещнати тържествено от гражданите, духовенството и първенците на Сливен. Добри Чинтулов произнася приветствено слово към освободителите. За овладяването на града и за логистиката големи заслуги има и легендарният сливенски войвода Панайот Хитов.

В тържеството днес се включиха десетки сливенци, областният управител Татяна Петкова, кметът Стефан Радев и неговите заместници, народният представител Мария Белова, председателят на общинския съвет Димитър Митев и общински съветници, представители на различни държавни институции, училища, военни, неправителствени и родолюбиви организации, политически партии.

Снимки

Клуб "Млади възрожденци"Клуб "Млади възрожденци"Клуб "Млади възрожденци"Клуб "Млади възрожденци"Клуб "Млади възрожденци"