Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Работна група от Община Сливен направи оглед на проводимостта на реките и деретата в 23 населени места

22 март 2017 14:56,
Излъчване: Община Сливен преди 7 години, брой четения: 606

Работната група с представители на два отдела в Община Сливен - „Сигурност и управление при кризи” и „Екология”, приключи огледите на място в 23 населени места в изпълнение на заповед на кмета за огледи на реки и дерета.

Заключението на експертите е, че в резултат на извършените дейности през 2016 г. по защитата от вредното въздействие на водите, в много висока степен проводимостта на водните обекти е осигурена. В зоните на заливане не е констатирано наличие на нерегламентирани дейности.

Всички проверени участъци са регистрирани с параметри - дължина на участъка от речното легло, в т.ч. опасна, и дължина на проблемна брегова ивица. Описани са накратко проблемните участъци.

"Предвид потенциалния риск, който съществува, с експертите от работната група определихме три степени на риск, като първата е тази, при която следва да се предприемат незабавни мерки по възстановяване нормалната проводимост. Втората степен е определена като потенциално опасна в случай на възникване на сложна метеорологична обстановка - поройни дъждове, обилно снеготопене и пр. Трета степен е тази, която изисква планиране на необходимите мерки. Приоритет за предприемане на необходимите мерки по възстановяване проводимостта и устойчивостта на бреговите ивици е в пряка зависимост от тези степени ", обясни председателят на междуведомствената комисия и началник на отдел "Сигурност и управление при кризи" инж. Снежана Кънева. Тя съобщи, че два участъка са определени с първа степен. В 8 населени места ще се предприемат своевременно мерките за участъци с потенциален риск втора степен.

Съгласно изискванията на Закона за водите, работната група е предложила 25 участъка от реки и дерета от 48-те обследвани водни обекти в 13 населени места за оглед от междуведомствена комисия с представителите на Басейнови дирекции Източнобеломорски район Пловдив, Черноморски район Варна и Дунавски район Плевен и РД ПБЗН. Тази комисия само ще обследва.

В регулация през територията на общината преминават 12 реки с обща дължина 46 км и 27 дерета с обща дължина над 80 км.

Главен воден ресурс и водоприемник на територията на общината е река Тунджа и нейните притоци. В поречието й се намират селата Бинкос, Селиминово, Гавраилово, Злати войвода, Мечкарево, Самуилово, Панаретовци, Крушаре, Камен и Желю войвода, кв. Речица и Сливенски минерални бани. Притоците към нея са реките с прилежащите към тях дерета- Беленска (до с. Бинкос), Каменица (земл. с. Гавраилово), Асеновска (с. Самуилово), Дюлева, вливаща се в река Сотирска, и Сажевица (с. Желю войвода). В река Тунджа се вливат и дерета от Селиминово, Гавраилово, Струпец и Панаретовци.

22.03.2017г.