Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Награда за 38-годишен кръводарител от Сливен на Национална конференция по хематология

29 юни 2017 19:35, Връзки с обществеността
Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" преди 6 години, брой четения: 1994
---

На 29 и 30 юни в София, под патронажа на Министъра на здравеопазването, се провежда 57-ма Национална конференция по трансфузионна хематология . На нея ще бъде направен отчет за дейността на всички отделения и центрове по Трансфузионна хематология. Ще се приеме програма за развитие на трансфузионната система в България и ще се обсъдят някои промени в Еропейските директиви. Ще бъдат наградени кръводарители и организации. За поредна година сред тях има представител на Сливен – Георги Маврудчиев, на 38 години.

 

Логото на тазгодишния Световен ден на Кръводарителя е „Не чакай да дойде бедствието! Какво можеш да направиш? Дари кръв! Дари сега! Дарявай често!”. Този призив е нужен, защото здравето и живота на много хора са засегнати от извънредни ситуации всяка година. Спешността увеличава търсенето и прави доставката на кръвни продукти предизвикателна и сложна.

 

Всеки ден близо 500 души в България имат нужда от кръв. За 2016г. броят на кръводарителите в цялата страна е 165 000. От тях в Отделението по трансфузионна хематология на МБАЛ”Д-р Иван Селимински”АД са дарили 3565 души. Адекватното снабдяване с безопасна кръв може да бъде осигурено чрез доброволно и безвъзмездно даряване. Статистиката сочи, че 30 процента в България са доброволните кръводарители, а 70 процента са родовите. Промяна може да има при ангажиране на цялото общество и най-вече чрез осъзнаване на необходимостта от кръводаряване.

 

Благодарим на всички ,които се чувстват съпричастни !