Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Зам. областният управител на Област Сливен г-н Пейчо Пейчев присъства на откриването на паметна плоча на най - младия ботев четник

07 юни 2010 13:13,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1949
снимка

На 4 юни 2010 г. /петък/, от 13 часа се състоя тържество, в района на Своге, между с. Оселна и с. Осеновлак, посветено на най – младия ботев четник Александър Чендов.

На тържеството присъстваха зам. областният управител на Област Сливен г-н Пейчо Пейчев, областният управител на Област София г-н Красимир Живков, кметът на Община Своге г-н Емил Атанасов, г-н Боян Ботев Председател Общонародна фондация "Христо Ботйов" и много родолюбиви граждани.

Организатор на проявата бе Общонародна фондация „Христо Ботйов” и Община Своге.

Паметната плоча бе открита от присъстващите официални гости.

За следващата година зам. областният управител г-н Пейчо Пейчев има предложение да се организират родолюбиви българи от Област Сливен и да се посети лобното място за да се почете паметта на най – младия ботев четник.

Александър Чендов (1860-1876) е най-младият четник от Ботевата чета, загинал на 16 години. Той е родом от село Гергевец, област Сливен. Лобното място на героя е в района на град Своге, близо до с. Осеновлак.

 

 

Александър Хаджидимитров Чендов е роден в навечерието на 1860 г., така че в Ботевата чета е бил на 15 години. Родом е от Сливенските села или от Сливен, не е уточнено, но израства в Сливен. По това време той е бил луда глава. Открадва сабята на свои съсед – турчин и се налага да бяга през Дунав, с кораб с въглища. Подслонява се в ахчийница (гостилница) на емигрант от Сливен в Румъния, приятел на хъшовете. Работата в гостилницата не била лека и го пратили да учи, с помощта на по-заможни българи. Чендов изоставя учението и започва да събира пари, с които си купува пушка.

По това време Дядо Жельо събира другари за Сръбско-турската война. Младия Чендов без да пита дали ще го приемат сред другарите в групата, започва приготовления. Поради момчешкия му вид, Дядо Жельо отказва да го вземе в групата. По това време поп Сава (Катрафилов) преминава Браила и приема Чендов, като го причислява заедно със себе си към Ботевата чета. Така и с помощта на младото момче групата минава по-леко пристанището.

Александър Чендов участва в превземането на „Радецки” и заедно с всички целува Козлодуйския бряг.

Ботев се отнасял с особена симпатия към невръстния въстаник. В парахода Чендов се качва от Гюргево, заедно с поп Сава Катрафилов и групата, в която бил Ботев.

От Козлодуй четата се снабдява с четири коня, единия от които е даден на поп Сава Катрафилов, а той го преотстъпва на Чендов. Но младият въстаник не стоял мирно на коня, а участвал редом с другарите си в битките. При една от почивките Aлександър Чендов спасява четата от обгрaдилите ги башибозуци и черкези. Той вдига другарите си на крака и се спасяват с един убит въстаник и трима ранени.

Без помощ от никъде започва разгромът на четата. След битка с 19 души малкият въстаник се опитал да се спаси, като тръгва с Войновски (военен ръководител в четата на Ботев). Чендов бил изключително отпаднал. Неговите другари били принудени да го оставят при един добър овчар, да се нахрани и да отпочине. След като им се сторил „добър човек”, въстаниците оставили младия си другар и продължили по своя път. Овчаря отива до Орхание и съобщава кого крие. Александър Чендов. Най-малкия участник в Ботевата чета бил обезглавен. Тялото заровили в Балкана, а главата отнесли в Орхание.

 

(Информация за живота на Александър Чендов е от „Най-младият Ботев четник”, Георги Тахов, в. Сливенско дело, Бр. 1, стр. 4, 29 май 1976 г.)

Снимки

снимкаснимкаснимкаснимкаснимка