Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Очаква се актуална информация за дейността на дружеството, отговорно за ликвидацията на уранодобива в област Сливен

19 юли 2017 16:32,
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 794
Снимка 1

„При мен постъпват множество запитвания относно радиологичния мониторинг на районите от бившата уранодобивна промишленост, включително замърсяването на повърхностните води и водите от урановите шахти с радионуклиди“, каза днес на пресконференция областният управител във връзка с въпрос за ликвидацията на уранодобива в областта.

Той информира, че дружеството „Геостройкомплект“ ООД – Сливен e експлоатирало два обекта в областта: рудник „Сливен“ /община Сливен/ и участък „Сборище“ /община Твърдица/. През 1992 г. с Постановление на МС е прекратена уранодобивната дейност в цялата страна. С постановлението управителите на търговските дружества се задължават да извършат закриването на уранодобивните обекти на база проекти, утвърдени от Министерството на промишлеността.

По силата на друго постановление от 1998 г. за ликвидиране на последствията от уранодобива, целево се създава дружеството „Екоинженеринг – РМ“ ЕООД - София със 100% държавно участие. Възложени са му дейностите по техническата ликвидация, по техническата и биологичната рекултивация и други свързани дейности.

„През годините в област Сливен има непрекъснат обществен интерес към изпълнените от държавното дружество дейности за ликвидиране на последствията от уранодобива на територията на област Сливен. Затова се обърнах към министъра на икономиката, който е принципал на „Екоинженеринг – РМ“, да ми предостави най-актуална информация за дейностите на дружеството за ликвидация и рекултивация на районите за уранодобив в област Сливен. Оттам съм поискал и данни от проведения радиологичен мониторинг в района на рудник „Сливен“ и участък „Сборище,“ съобщи Божурски. Той информира още, че е поискал данните от такъв мониторинг, проведен от Изпълнителната агенция по околна среда, която управлява Националната система за мониторинг на околната среда. Информацията ще бъде оповестена веднага след получаването й.