Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ромите от „Надежда“ никога не са оставали без вода, но я пилеят безразборно

10 август 2017 12:40, Людмила Калъпчиева
Излъчване: ВиК-Сливен преди 6 години, брой четения: 1166
ВиК - лого

Ромите от кв. „Надежда“ никога не са оставали без вода. Проблемът е в пилеенето на водата, заяви по повод репортажа тази сутрин по BTV управителят на В и К – Сливен инж. Севдалин Рашев.

Най-големият проблем в ромския кв.“Надежда е, че водата изтича през неправомерно прокараните от населението тръби без кранове. Това, според специалистите от В и К-дружеството, може да се види с просто око – на изхода на махалата водата се оттича към пречиствателната станция за отпадъчни води. Ако разхищенията продължават, колкото и вода да бъде подадена към квартала, техническо решение е невъзможно.

С радиоуправляем кран в района на сливенската железопътна гара, водата се разпределя към „Надежда“, Промишлена зона и южната част на кв.“Даме Груев“. Ако допълнителни водни количества се пренасочат към ромската махала през деня, ще пострадат индустрията и жителите на „Даме Груев“, затова допълнително вода за махалата се подава нощем. Според показанията на монтирания ултразвуков разходомер, в момента водният дебит към „Надежда“ е 60-70 литра в секунда, което е напълно достатъчно, дори два пъти повече от необходимото.

Заради разхищенията на вода, обаче, северната зона на „Надежда“ от началото на месеца е потърпевша. За бързото решавана на проблема, в момента се променя схемата на водоснабдяване. Към промишлената зона от помпена станция „Гергевец“ е пусната допълнително вода, излишъкът от която се ориентира към „Надежда“. Предприети са действия и за трайно техническо решение, каквото е изграждането на допълнително водоснабдяване за промишлеността с нов 300-метров водопровод. Водният излишък от него ще се насочва отново към „Надежда“. Така подаваните към ромската махала водни количества ще достигнат 100 литра в секунда, колкото е максималния капацитет на кварталната мрежа. В и К-специалистите са уточнили трасето, закупени са и необходимите материали на стойност 50 000 лева. Да края на август допълнителни водни количества и от новия водопровод ще бъдат подадени към кв.“Надежда“. За по-добро разпределение на водата, дружеството ще направи зониране в квартала. Друг е въпросът за неплащането на потреблението, по който В и К операторът и ромите трудно постигат разбирателство.