Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Начало на Синята зона в Сливен - на 16 август. От 14-ти ще се приемат документи за издаване на талони за преференциално паркиране

11 август 2017 15:22, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 1026
---

Синята зона в Сливен ще стартира на 16 август - сряда. От 14-ти август – понеделник, започва прием на документи за издаване на талони за преференциално паркиране. Това съобщи директорът на общинското предприятие „Градска мобилност” Димитър Пантелеев.

Подаването на документите ще става в Информационния център в сградата на общинската администрация - източен вход. Стикерите ще се получават в двуседмичен срок от подаването на заявление. Таксите се заплащат при получаване на стикера.

Ще бъдат издавани стикери за локално платено паркиране по постоянен адрес в обхвата на зоната; служебен абонамент за точно определено място; абонамент с карта за паркиране в цялата синя зона. Според общинската наредба ще се издава стикер за освобождаване от заплащане на такса за „Синя зона“ на електромобили с нулеви вредни емисии. Бланки може да се вземат на място на гишетата в информационния център, както и да се изтеглят от сайта на общината: http://www.sliven.bg/index.csp?f=OPGM-Sliven

Абонамент при местоживеене за един автомобил е 10 лева, за втори 20, за трети и всеки следващ 30 лева. Има отстъпка за годишния абонамент - за 1 автомобил се плащат 70 лв., за втори – 140, за трети и следващ автомобил таксата е 210 лева. Абонаментът за автомобил за цялата зона е 80 лв. на месец, служебният абонамент за точно определено място е 100 лева. Тук при такса за 6 месеца е предвидена отстъпка от 5 процента, за година отстъпката е 10 процента.

„Технически има готовност за Синята зона. Дори е изпратен първият смс от шофьор от Ямбол“, съобщи кметът на Сливен Стефан Радев. До края на месеца няма да се предприемат санкции срещу паркиралите неправилно. „По скоро ще използваме периода за да ориентираме гражданите в новия режим на паркиране“, каза още кметът на Сливен.

„Начините на таксуване ще са чрез смс на номер 13 44, на цената на 1 лев, с включен ДДС, плюс стойността на смс-а според тарифния план. Тестово е пусната машина за продажба на билети, която се намира в района на Кооперативния пазар в центъра на Сливен – в началото на пешеходната пътека до масите за цветя. В началото на септември ще бъде пуснат и скреч талон за предплатено паркиране в синята зона”, съобщи директорът на общинското предприятие „Градска мобилност” Димитър Пантелеев.

В официалния сайт на община Сливен, от дясната страна на екрана, е поставен банер „Синя зона”. Гражданите може да получат пълна информация за обхвата, знаците и правилата на Синята зона. Също така са посочени образци на документи, режима на преференциално паркиране на ППС, превозващи хора в неравностойно положение, както и освободени от заплащане МПС.

От понеделник – 14 август, гражданите могат да се обаждат за въпроси и разяснения на тел. 044/ 66 30 96, на цената на един градски разговор.