» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Проект на Стратегия за създаване на Българска агенция по безопасност на храните и Център за оценка на риска

14 June 2010 13:03,
Emission of: District Sliven 13 years ago, number of readings: 1520

В Областна администрация се получи информация от прес центъра на Министерството на земеделието и храните за Проект на Стратегия за създаване на Българска агенция по безопасност на храните и Център за оценка на риска.

Настоящата стратегия има за цел да обоснове необходимостта, последователността и структурата при създаването на две нови институции в Република България, свързани с безопасността на храните.

Първата институция е Единен компетентен орган за официален контрол по цялата хранителна верига от „полето до масата”, който да обединява дейностите и функциите на сега действащите административни звена в Министерството на земеделието и храните /МЗХ/ и Министерството на здравеопазването /МЗ/.

Втората институция е независим орган за оценка на риска в хранителната верига, какъвто в момента не съществува.

 

Необходимостта от създаването на Единен компетентен орган за официален контрол по цялата хранителна верига възниква в контекста на новата политика на Европейския съюз по безопасност на храните и провежданите законодателни реформи. При проучване опита на държавите-членки на ЕС в изграждане на единни национални структури по безопасност на храните се установява, че такива има създадени в 16 страни от ЕС: Австрия, Великобритания, Германия, Ирландия, Франция, Малта, Унгария, Белгия, Швеция, Румъния, Холандия, Финландия, Литва, Латвия, Естония, Чехия, Дания и Гърция. Отговорностите и задачите им са различни в отделните държави.

В Република България контрола на хранителната верига, здравеопазване на животните и растенията и хуманното отношение към животните се извършва от 4 държавни институции, подчинени на МЗХ и МЗ:

- Национална ветеринарномедицинска служба (НВМС);

- Национална служба по зърното и фуражите (НСЗФ);

- Национална служба за растителна защита (НЦРЗ);

- Регионални инспекции за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ).

При сега действащата система за контрол се откриват съществени недостатъци:

- Припокриване на функции и дейности между някои институции, което представлява тежест за операторите по хранителната верига и държавния бюджет.

- Трудно осъществяване координацията между отделните институции при възникване на необходимост от предприемане на съвместни действия.

- Случаите, в законодателството, в които се налага двойна регистрация на операторите по хранителната верига за една и съща дейност, което представлява административна и финансова тежест за тях.

- Случаите, когато се налага и регистрация на оператори по хранителната верига да се извършва от комисия с представители от две контролни структури (НВМС и МЗ), което често е съпроводено с лоша координация и регистриране без присъствието на един от членовете на комисията.

- Разпределението на контрола по хранителната верига в няколко институции, което е финансово неефективно по отношение на подържането на обща администрация във всяка една от тях.

- Разпределението на контрола по хранителната верига в няколко институции, като финансово неефективно по отношение на подържането на лаборатории за изследване от всяка една институция, при положение, че тези лаборатории извършват едни и същи изследвания.

- Проблеми, описани в жалби и запитвания на граждани и медии, които са от компетенцията на няколко институции, което води до препращането им от една в друга структура и до тяхното недоволство и загуба на доверие в държавните институции.

- Случаите, при които издаването на сертификат за износ на храни от една институция, произведени в предприятие под контрола на друга институция, което поставя под съмнение законосъобразността на документа и води до конфликтни ситуации и затруднения за операторите.

- Извършването на планиран, ефективен и ефикасен контрол да се разполага с обобщена информация за цялата хранителна верига, което представлява сериозна трудност, като се вземе предвид факта, че тя се събира в няколко институции и се обобщава по различен начин.

- Случаите, когато операторите на храни, които се контролират от няколко институции изразяват недоволство, че се прави различно тълкуване при прилагане на законодателството от различните институции, което води до загубата им на доверие в компетентността на държавните служби.

- При създаването на първия единен многогодишен национален план за контрол на България през 2007 г., се минава през сериозни трудности при унифицирането му, поради факта, че обхваща плановете за контрол на няколко институции, всеки от които е оформен по различен начин.

- Неефективното функциониране на Националният съвет по безопасност на храните (НСБХ) и Съвета за координация на контрола (СКК).

Всички описани и констатирани недостатъци са отбелязани като препоръки от експерти на Европейската Служба по храните и ветеринарните въпроси (FVO), по които трябва да се предприемат действия и да се отстранят.

 

По смисъла на европейското право към момента в Република България няма действаща ефективна структура за оценка на риска в цялата хранителна верига. Към момента Експертен съвет към Министъра на здравеопазването, който трябва да извършва такава оценка, от създаването си до 2008 г. има проведени 4 заседания. В следствие от дейността на съвета са отчетени редица недостатъци: Контролът по хранителната верига не във всички сектори се извършва въз основа на направена оценка на риска; eкспертите, участващи в изготвянето на националното законодателство в тази област не разполагат с научни становища, а така също и българските експерти в работните групи към ЕК и Съвета

От анализа на действащите системи за контрол става ясно, че компетентните органи осъществяват контрол по безопасност на храните и фуражите, здравеопазване на животните и хуманно отношение към тях и защита на растенията в Република България, съгласно Закона за храните, Закона за ветеринарномедицинската дейност, Закона за фуражите и Закона за защита на растенията.

Официален контрол в МЗХ осъществяват: Дирекция „Здравеопазване на животните и безопасност на храните”, Отдел „Плодове, зеленчуци и маркетингови стандарти” към Дирекция „Растениевъдство”, Национална ветеринарномедицинска служба (НВМС), Национална служба за растителна защита (НСРЗ), Национална служба по зърното и фуражите (НСЗФ).

Официален контрол в МЗ осъществяват Регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве, съгласно Закона за храните и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, като контролират и области, които не са свързани с храните.

При сега действащият лабораторен контрол по хранителната верига в България в системата на МЗХ (НВМС, НСЗФ и НСРЗ) и в МЗ се отчита дублиране на извършваните дейности и анализи, което ще се избегне със създаването на Българска агенция по безопасност на храните.

Структурите на ЕК, имащи отношение към безопасността на храните и фуражите, здравеопазване на животните и хуманно отношение към тях и защита на растенията са: Главна дирекция „Здравеопазване и потребители” (DG SANCO), Европейски орган по безопасност на храните (EFSA).

Създаването на Единен компетентен орган за контрол изисква определена последователност от законосъобразни действия. Със заповед на министъра на земеделието и храните е определена работна група за изготвяне на стратегия за създаване на Българска агенция по безопасност на храните, съгласно параграф 92 от Преходните и заключителни разпоредби на Закона за храните. Българската агенция по безопасност на храните ще бъде създадена по чл.19, ал.4, т.4, от Закона за администрацията, като второстепенен разпоредител с бюджетни кредити, която ще има контролни функции. След учредяването на Българската агенция по безопасност на храните ще престанат да функционират НВМС и НСРЗ, а НСЗФ ще се преструктурира в звено от системата на МЗХ и ще изпълнява функции, възложени със Закона за съхранение и търговия със зърно. РИОКОЗ ще продължат да съществуват и да извършват контрол на качеството на водите за питейно-битови цели и на минералните води използвани за питейно-битови цели и бутилиране, както и да изпълняват всички други контролни функции, определени им от националното законодателство извън обхвата на храните.

Работни стъпки за създаване на Център за оценка на риска: Определяне на статута и функциите на Центъра за оценка на риска, Изготвяне на структура на Центъра, Определяне на състава и числеността на специализираните звена на Центъра, Определяне числеността и състава на общата администрация на Центъра, Определяне на бюджет на Центъра, Определяне на бюджета за създаването на Центъра, Определяне на седалището на Центъра.

 

Етапи за създаване на Българска агенция за безопасност на храните и Център за оценка на риска: Приемане на законопроект за създаване на Българска агенция по безопасност на храните и Център за оценка на риска; приемане на Устройствен правилник на Българската агенция по безопасност на храните и Центъра за оценка на риска и промяна на Устройствените правилници на МЗХ, МЗ, НВМС, НСРЗ, НСЗФ и РИОКОЗ; изработване и одобряване на образци на документи - сертификати, печати и др., необходими за дейността на Агенцията и Центъра, които трябва да бъдат приети преди датата, от която ще функционират; стартиране на дейността на Агенцията - централно управление и 28 териториални областни дирекции със седалища в 28-те областни града.

Закони, които следва да се променят при създаване на Българска агенция за безопасност на храните и Център за оценка на риска: Закон за храните, Закон за ветеринарномедицинската дейност, Закон за фуражите, Закон за защита на растенията, Закон за здравето, Закон за съсловната организация на ветеринарните лекари в България, Закон за пчеларството, Закон за животновъдството, Закон за защита на животните, Закон за лова и опазване на дивеча, Закон за ГМО, Закон за посевния и посадъчния материал, Закон за горите, Закон за подпомагане на земеделските производители, Закон за рибарството и аквакултурите, Закон за управление на етажната собственост, Закон за управление на отпадъците, Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, Закон за прилагане на Общите организации на пазарите на земеделски продукти на Европейския съюз, Закон за вътрешния одит в публичния сектор, Закон за защита при бедствия, Закон за признаване на професионални квалификации, Закон за собствеността и ползването на земеделските земи.