Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Продължава работата на екипите за охрана по населените места в община Сливен

08 септември 2017 16:33, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 933
---

„Продължава работата на екипите за охрана по селата в община Сливен, които са познати на хората като полски пазачи или пъдари. Изпълняваме ангажиментите си отговорно, в името на сигурността и спокойствието на жителите, което е основната идея на тази уникална за страната инициатива по предложение на кмета Стефан Радев“. Това заяви управителят на Общинското дружество „Общинска охрана и СОТ“ Петко Чолаков.

 

„Екипите патрулират в тъмната част на денонощието, като опазват имуществото на хората по селата и тяхната селскостопанска продукция. Финалът на проекта е през октомври. Сформирани са екипи в 25 населени места с три центъра, като всеки от тях обхваща различен брой села“, обясни Чолаков.

 

Най-голям е центърът в село Жельо войвода с обхват от 12 населени места с територия от 313,778 кв.км. Обходът, който правят екипите там, е 250 км. на денонощие. Следващият по големина е центърът със седалище в град Кермен. В него са включени 8 населени места като площта е 175,703 кв.км., а обходът е 212 км. Третият център е в село Самуилово с площ от 79,625 кв.км. и 24 – часовият обход е 130 км.

 

Първият център обхваща град Кермен и селата Младово, Бозаджии, Скобелево, Биково, Николаево, Чокоба и Глуфишево. Вторият - селата Самуилово, Крушаре, Гергевец, Панаретовци, Мечкарево и кв. "Речица". Третият - Желю войвода, квартал "Дебелата кория" и селата Сотиря, Тополчане, Калояново, Глушник, Блатец, Драгоданово, Трапоклово, Горно Александрово и Камен.

 

„През септември и октомври , когато е сезонът за прибирането на реколтата, ще стане ясно как се справят тези охранителни екипи и каква е необходимостта от тях. За следващия проект ще отчетем и криминогенната обстановка, за да бъде по-ефективна работата ни. Такъв вид охрана по селата е пилотен не само за региона, но и за цялата страна. Трябва да отбележим, че въпреки тежкото финансово положение на Община Сливен, е проявена загриженост към хората по селата и охраната на тяхната реколта“, коментира Чолаков.

Приоритетно се охраняват дребните и средни производители, които нямат възможност сами да осигурят хора за опазване на продукцията си. Според началника на Общинска охрана и СОТ екипите, които охраняват по селата, са в помощ и на полицията, като взаимно се координират и имат връзка по между си. Сред охранителите има бивши полицаи и военнослужещи. Всички преминават обучение в специализирания център към Общинска охрана. Според Чолаков три са основните проблема в охранителния сектор. Това са високите отговорности, малките правомощия и ниското заплащане.

 

„Първите два проблема очакваме да се решат с новия Закон за частната охранителна дейност, който е внесен в Народното събрание, като очакваме и завишаване на правомощията, и по- голяма свобода в работата на охранителите. Основният проблем ще остане ниското заплащане и мотивацията на млади хора да се включат в нашата дейност“, коментира Чолаков. Той обясни, че заради агресивните нарушители, които действат основно през нощта, на „Общинската охрана“ са необходими млади, енергични и силни хора, които да вдъхват респект. Според Чолаков хората, в чиито населени места вече има такава охрана, са заявили, че вече са спокойни и удовлетворени от работа на екипите. Инициативата е на кмета на общината Стефан Радев след поет ангажимент към жителите на селата за опазване на селскостопанската им продукция и намаляване на кражбите. По негово разпореждане управителят на общинската охранителна фирма е разработил проекта. Чолаков каза още, че проектът е пилотен и се надява работата да бъде успешна, за да се засили охраната и в други населени места.

Управителят на общинското дружество отбеляза, че от години само се говори за засилване на охраната по селата, но нищо не се е правило до сега. Чолаков благодари на кмета Стефан Радев за инициативата, която ще спомогне за опазване на имуществото и селскостопанската продукция на малки и средни производители.