Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Незабавна реформа в детското правосъдие поискаха граждани и неправителствени организации

12 октомври 2017 15:33, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 месеца, брой четения: 145
„Детство без решетки“

Над 10 000 деца всяка година попадат под ударите на Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, който е от 50-те години на миналия век

 

За незабавна реформа в детското правосъдие и пълното зачитане на правата на децата в България се обявиха неправителствени организации и граждани в рамките на протестна акция, част от кампанията „Детство без решетки“.

 

По време на събитието, което се проведе пред Народния театър „Иван Вазов“ в София бе представена арт инсталация с плюшено мече, затворено зад решетки, която ще остане на площада до неделя. Автори на провокативната инсталация са творчески колектив „Disctructive Creation“.

 

„В България всяка година около 10 000 деца са засегнати от Закона за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Той е приет през 1958 г. и е базиран изцяло на репресивни и наказателни мерки“, заяви Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата при откриването на акцията.

 

Този закон наказва децата, извършили нарушения като бягство от дома, скитничество, просия, кражба на хранителни продукти и др. Подобно поведение обикновено сигнализира за проблеми в грижите за детето и изисква адекватна реакция и подкрепа. Децата, които попадат под ударите на Закона за борба с противообществените прояви, обикновено са изключително уязвими. Много от тях са били малтретирани или неглижирани, а семействата им често живеят в крайна бедност, без достъп до адекватни услуги и подкрепа.

 

Има подготвен нов законопроект, който да замени Закона за борба с противообществените прояви и е необходима политическа воля от институциите, за да го вкарат в Парламента и да задействат реформата в детското правосъдие, за която се борим вече толкова години, допълни Богданов.

 

Макар поетите ангажименти от държавата през последните години да представляват положителен опит за промяна на системата за детското правосъдие, все още липсва цялостен подход към децата в конфликт със закона. Реформата изисква не само промени в съдебната система, но също и в системите на образованието, здравеопазването и социалните грижи, както и в системата на МВР.

 

„Очакваме повече почтеност от институциите - за това да си свършат работата и да работят за интересите на българските деца, а не за своите собствени интереси и запазване на статуквото“, допълни проф. Нели Петрова от Институт по социални дейности и практики.

 

„Най-страшното е, че наказваме децата много по-тежко от възрастните и те търпят сериозни санкции за провинения като бягство от дома, скитничество и просия – неща, за които възрастните не носят наказателна отговорност. А това поведение при децата е вик за помощ“, допълни Радостина Георгиева от Български хелзинкски комитет.

 

Инициативата „Детство без решетки“ е съвместна кампания на Български хелзинкски комитет (БХК), Национална мрежа за децата (НМД) и Институтът по социални дейности и практики (ИСДП). Тя стартира още през 2015 г. вследствие на многократни критики и сигнали от различни международни и национални организации за неадекватната към правата на детето правосъдна система в България.

Вярвайки, че всеки ден без реформа в детското правосъдие е един ден по-малко детство, трите организации настояват за:

• Приемането на нов закон за детско правосъдие, който да замени сега действащия 60-годишен Закон за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

 

• Закриване на възпитателните училища интернати и социално-педагогическите интернати, в които децата биват затваряни за превъзпитаване, но се получава точно обратното.

 

• Създаване на специализирани детски съдилища, осигуряване на справедлив процес, достъпна и качествена правна помощ за деца.

 

• Специализация на професионалистите, работещи с деца – полицаи, следователи, съдии, прокурори, социални работници и др.

 

• Развиване на нови услуги и мерки, алтернативни на лишаването от свобода – програми и услуги за превенция, подкрепа и реинтеграция на децата и младите хора.

 

Успоредно с кампанията тече и онлайн петиция, в която гражданите могат да изразят подкрепата си за исканите промени.

https://www.change.org/p/%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5-%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0-%D0%B2-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B4%D0%B8%D0%B5-%D1%81%D0%B5%D0%B3%D0%B0

Специалният сайт на кампанията е deca.bg.

Снимки

„Детство без решетки“