Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Стефан Радев: Волята ни за справяне с финансовите затруднения на общината повишава доверието към нас

19 октомври 2017 16:30,
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 853
...

Кметът на Сливен Стефан Радев заяви, че ръководството на общината има воля да се справи с финансовите трудности, ясен план как това ще стане във времето и с това повишава доверието на финансовите среди. На пресконференция днес той беше помолен да посочи какви изводи си е направила общината след решението на Общинския съвет от 17 октомври за намаляване на данък сгради от 3.2 на 2.7 промила.

„Върнахме се доста назад по отношение на перспективите за града ни. С това решение се изтриват голяма част от позитивите и доверието, които общината има пред финансовата система и дава много лош знак на инвеститорите, включително и на Министерството на финансите. Не знам дали е плод на лобизъм или на някакви други сметки… Основният ефект от това намаление е за едрите собственици на нежилищни недвижими имоти. В същото време този близо милион, който общината ще загуби на година от това решение, ще се превърне в един милион по-малко реални социални политики, които ние можем да финансираме”, посочи кметът на Сливен.

„Пласирахме облигационната емисия, която беше сериозна част от плана ни за финансово оздравяване на общината. Кредитът на доверие, който получихме от финансовата система, бе за това, че демонстрирахме воля да се справим с финансовите трудности и ясен план как това ще стане във времето. За мен най-важен е сигналът, който даваме на финансовата общност. От една страна подписваме споразумение, правим оздравителен план, поемаме ангажименти като община какво ще изпълним, получихме 5 милиона от Министерството на финансите и възможност те да бъдат опростени, да не бъдат връщани от гражданите на Сливен. А в следващия момент правим нещо съвсем друго”, заяви Стефан Радев.

Кметът на Сливен благодари на съветниците от ГЕРБ и от другите групи, които го подкрепиха, за това, че избират бъдещето на града пред конюнктурната политическа полза от едно или друго решение.

„Ефектът от намалението за хората, които имат по едно жилище, ще бъде символичен - от порядъка на 10 лева. Много изгодно политически е да заставаш на такива позиции – да си вечно за намаляване на данъците. Дори и тези партии, които се обявяват за много социални. Трябва да различаваме думите от делата. Да не говоря за споразуменията, които имаме с Министерството на финансите и риск, който създаваме за гражданите на Сливен да плащат още 5 милиона”.

Радев припомни, че годишно общината плаща 8 млн. лв. по план-сметката за чистотата, като 3.5 милиона се събират от таксите на гражданите. От общинския бюджет разходите се дофинансират с 4.5 милиона лева.

 

19.10.2017г.