Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Средновековният събор „Помни славата – Туида 2017“ е посочен като добър пример в сайта на Министерството на туризма

23 октомври 2017 14:50, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 6 години, брой четения: 826
---

Крепост Туида за втори път попада в рубриката „Добри практики” на сайта на Министерството на туризма. Обектът ни бе един от първите, дадени за пример от министерството, още през 2016г., когато институцията обяви крепостта ни като „място, където историята оживява”. Днес институцията демонстрира своята подкрепа и популяризира наскоро отминалото събитие – трети средновековен събор „Помни славата- Туида 2017”, посветено на празника на Сливен.

През 2017 г. Туида премина през две проверки от оперативната програма, по която бе финансиран проектът за реставрация и консервация. Проверяващата комисия даде много висока оценка за цялостната дейност и определи обекта като една от най-добрите практики сред всички обекти, финансирани от програмата.

През 2016 г. късноантична и средновековна крепост Туида спечели приза „Туристическа атракция/обект на годината” в първите годишни награди на министерство на туризма и получи „Златна роза“. Тази година ръководството отново подготвя заявка за участие в наградите на министерството в друга категория.

За 2017 г. обектът бележи ръст в посещенията от български и чуждестранни туристи от все по-далечни дестинации. Освен ежегодният събор „Помни славата”, през настоящата година в обекта се организираха и проведоха редица прояви - магичен шоу спектакъл по случай международен ден на музеите; участие в карнавал „Машина на времето” посветен на Европейска нощ на музеите; първи юни - Ден на детето – „Игрите на миналото”, младежки летен лагер „Туида -2017” за превенция употребата на наркотици и усвояване на здравословни модели на поведение; акробатично шоу на децата от спортен клуб по акробатика „Стефан Данчев – Сливен”; научно кафене: „Археологията – слово за миналото или вълнението да бъдеш откривател” за европейската нощ на учените, отбелязване на международния ден на туризма, участие в европейски дни на наследството и др.

Новостите около крепост Туида не спират. За първа година обектът представи своите музейни анимации на международното изложение „Културен туризъм - Велико Търново”. През 2017г. се възобновиха археологическите проучвания на крепостта, които веднага дадоха резултати.

Късноантичната и средновековна крепост Туида е част от културно – познавателен маршрут „Шепотът на историята”, с който Община Сливен кандидатства в конкурса за избор на нови ЕДЕН дестинации, организиран в рамките на проект „Културно-туристически ЕДЕН дестинации в България”.

През месец октомври, ръководството на крепост Туида стартира процедура за членство в международната асоциация по експериментална археология EXARC. Асоциацията е неправителствена организация, основана към Международния съвет на музеите ICOM, в която членуват обекти от цял свят. Към момента България има два обекта, членове на EXARC. За да провери качеството на предлаганите услуги и нивото на историческите възстановки в крепост Туида, обектът бе посетен лично от директора на EXARC, д-р Роланд Паардекупър. Той даде висока оценка на демонстрациите, които наблюдава. Относно археологическия паметник, д-р Паардекупър определи крепостта като „обект с потенциал, привлекателен за модерния турист”. В допълнителна кореспонденция между ръководството на крепост Туида и директора на EXARC се обсъдиха стъпките и процедурите по членството, както и препоръки относно бъдещото развитие. В случай, че бордът на директорите на EXARC одобри кандидатурата на крепост Туида за членство, това ще бъде една невероятна възможност обектът да се популяризира на световния пазар.

За предстоящия сезон 2018 г., крепост Туида ще предложи нови програми и инициативи на своите посетители. Планирани са участия на различни форуми в страната и чужбина.

 

Мая Иванова – ръководител на крепост Туида

Снимки

---