Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Работна среща за обхвата на децата в образованието

10 ноември 2017 19:19, Росица Николова (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 6 години, брой четения: 1005
среща

Работна среща за обхвата на децата и учениците в детските заведения и училищата бе свикана на 10 ноември от областния управител Чавдар Божурски. Целта бе да се обобщят резултатите от прилагането на механизма за задържане на децата в образованието, да се съобщят проблемите и да се направят предложения за преодоляването им. Срещата се проведе в партньорство с Регионалното управление на образованието. В нея участваха представители на всички държавни и общински институции, на неправителствени организации, които работят съвместно за приложението на механизма.

Със заповед на началника на РУО-Сливен д-р Бисерка Михалева е определен състава на 63 екипа в Сливенска област, които издирват незаписаните или отпадналите от образованието деца и ученици. В състава на екипите влизат представители на РУО, общините, учебните заведения, Дирекцията за социално подпомагане, Детските педагогически стаи към Районните управления на МВР. През първия етап от дейността на екипите, който премина от 7 до 21 септември, са били издирвани деца и ученици, които не са записани в училище, отпаднали са през 2016 или преди тази година. На адрес са били посетени 6 338 ученици на възраст между 5 и 16 години. През втория етап, който започна на 2 ноември и ще приключи до 24 ноември, се издирват децата, които са в задължителна училищна възраст от 5 до 16 години и не са се записали в училище през настоящата учебна година или са отпаднали. Общият им брой е 1063, като до момента са посетени 301 адреса – съобщи Илонка Толева, старши експерт в РУО и областен координатор по приложението на механизма.

Обобщените данни до момента са следните:

Обходени са 6 645 адреса, съответно по общини – 3 615 в Сливен, 1 815 в Нова Загора, 586 в Котел, 629 в Твърдица.

В училище са записани общо 1 659 деца в четирите общини. Незаписаните са 2 127.

1 862 деца от Сливенска област са в чужбина.

781 деца са с неустановен адрес или статут. От тях най-много са в община Нова Загора – 435, в община Сливен – 291, в общините Котел и Твърдица – съответно 33 и 22 деца.

Спрямо родителите са предвидени два вида санкции. Съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, общините издават актове, кметовете – наказателни постановления на родителите, които не са записали децата си в училище. За първо нарушение глобата е от 50 до 150 лева. До момента община Сливен е издала 94 акта, община Нова Загора – 40, община Твърдица – 70. Общински експерти заявиха, че процедурата за връчване на актовете и наказателните постановления е дълга и тромава, а от друга страна е спрямо лица без никакви доходи.

Родителите, чиито деца са направили повече от 5 неизвинени отсъствия за един месец или не посещават училище, са лишавани от детски надбавки /по 37 лева на дете/ - съобщиха от Агенцията за социално подпомагане. Данните за това спрямо колко родители е приложена мярката, ще станат известни в началото на декември.

От Ромската академия за култура и образование заявиха, че в Сливен и други градове е ползван модела за десегрегация в образованието, който е дал добри резултати, но вече не работи никъде в страната.

Участниците в работната среща изказаха благодарност за серията от срещи с родителите в няколко населени места в Сливенска област, които бяха проведени от и по инициатива на областната администрация, с участието на Центъра за майчино и детско здраве, юристи към УНИЦЕФ, общините и неправителствени организации. От община Твърдица съобщиха, че след намесата на областната администрация е бил осигурен достъп на децата до личен лекар в с.Сборище, 35 деца са били върнати в детската градина в гр.Шивачево.

След дискусията бяха обобщени няколко предложения, които ще подобрят работата по механизма за задържане на децата в образованието – съобщи областният управител Чавдар Божурски. На 13 ноември в Министерството на образованието и науката ще се проведе съвещание с началниците на РУО за резултатите от работата по механизма. Началникът на РУО-Сливен ще внесе предложение изработената информационна система за търсените деца да е достъпна не само до структурите на образованието, както е досега, а и до всички ангажирани институции. Така би се подобрила координацията между тях. По настояване на общините ще бъде отправено запитване за конкретни указания как учебните заведения да изразходват средствата, които се пренасочват и връщат в училищата заради непосещаващите деца.

Участниците в работната среща се обединиха около предложението в екипите за обхват да участват представители на Ромската академия за култура и образование и други неправителствени организации.

Областната администрация ще продължи срещите с родители в различни населени места заради положителния ефект от тях.

Снимки

областендискусия